Stijn Kuster
Stijn Kuster Stijl 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Ferrari is nu het dunste horloge ter wereld

Er is in horlogeland een ware strijd gaande om welke fabrikant het dunste mechanische uurwerk kan maken. Richard Mille presenteert vandaag de RM UP-01 Ferrari, op dit moment het dunste horloge ter wereld.

Een paar maanden geleden greep luxemerk Bulgari (BVLGARI) nog deze titel. Het merk presenteerde de Octo Finissimo Ultra, met een dikte van slechts 1,8 millimeter. Hiermee versloeg het merk de Piaget Altiplano Ultimate Concept van 0,2 millimeter dikker. Maar de Italianen van BVLGARI moeten de titel alweer afstaan, aan Richard Mille.

Dunste horloge ter wereld

Heel veel dunner is de Richard Mille RM UP-01 Ferrari overigens niet. Van wijzerplaat tot achterkant meet het klokje 1,75 millimeter. Dat is dus 0,05 millimeter smaller (minder dan 3 procent). Wat opvalt is dat de klokjes en metertje klein zijn.

Ferrari, Richard Mille. dunste horloge ter wereld
(Afbeelding: Richard Mille)

In de kleine kast zitten allerlei onderdelen die de wijzers en functiekiezer laten werken. Je moet de Richard Mille RM UP-01 Ferrari met de hand opwinden, waarna het klokje 45 uur aan gangreserve heeft. Opvallend is dat het dunste horloge ter wereld zelfs waterdicht is. Weliswaar maar tot een diepte van 10 meter, maar dat is beter dan de Bulgari Octo Finissimo Ultra die helemaal niet tegen water kan.

Ferrari, Richard Mille. dunste horloge ter wereld
(Afbeelding: Richard Mille)

Qua design zie je weinig bewegende onderdelen. Prominent op de wijzerplaat vind naast de kleine klokjes en metertjes het Ferrari-logo. De horlogefabrikant is al 50 jaar sponsor van Ferrari. Het dunste horloge ter wereld is het eerste uurwerk dat uit de samenwerking voortkomt.

Wat kost een Richard Mille RM UP-01 Ferrari?

Richard Mille vraagt voor de RM UP-01 Ferrari 1.888.000 dollar (omgerekend 1.853.345 euro). Het dunste horloge ter wereld wordt in oplage van 150 stuks gemaakt. Met dit bedrag is het uurwerk een stuk duurder dan de Bulgari Octo Finissimo Ultra. Deze heeft een prijskaartje van 400.000 euro. Het Italiaanse uurwerk is daarbij, met een oplage van tien stuks, een stuk zeldzamer én wordt geleverd met bijbehorende NFT.

Ferrari, Richard Mille. dunste horloge ter wereld
(Afbeelding: Richard Mille)

Dit ‘onbetaalbare’ F1-horloge maakt de Mercedes-AMG One compleet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.