Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Reizen 19 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Review: betaalbaar 4-sterrenhotel in Antwerpen mét Michelinster

Antwerpen is een geliefde bestemming voor een paar dagen lekker eten, drinken, shoppen en bezienswaardigheden bezoeken. Daarbij is het belangrijk om op een strategische plek een hotelkamer te vinden. Bij Hotel FRANQ zit je supercentraal en ook nog eens zeer verzorgd, stijlvol en met uitstekende restaurants in hetzelfde pand. Manners hoorde veel goede verhalen over het viersterrenhotel en streek er neer.

Ik ken Antwerpen best goed, maar bij FRANQ was ik nog nooit geweest. Een viersterrenhotel in het historische centrum dat de charme van een chique oud bankgebouw koppelt aan een eigentijdse styling staat hoog op mijn wensenlijstje. Ondanks dat het een luxe hotel is en het restaurant een ster heeft, is het goed betaalbaar, zelfs in deze inflatoire tijden.

Toegankelijke luxe

In het fraaie pand zetelde ooit een bank. Binnen valt op dat veel historische details en ornamenten nog aanwezig zijn. Zo word je in de centrale hal getrakteerd op de schitterende neo-klassieke architectuur met hoge plafonds en marmeren vloeren. In de kelder vind je een originele mozaïekvloer en de oude kluisjes van de bank die zijn omgeturnd in de rijkgevulde wijnkelder van Michelin-ster Restaurant FRANQ. Chefkok Tim Meuleneire bereidt vrij klassieke gerechten met een eigen creatieve twist en een mediterrane touch. Al dit fraais is gelukkig toegankelijker dan je zou denken, dat is het mooie eraan.

hotel franq, betaalbaar vijsterrenhotel, michelinster, review, antwerpen
De aankomstlounge (Afbeelding: Franq)
Dit vijfsterrenhotel in Antwerpen heeft echt alles
In het restaurant met Michelinster wordt op hoog niveau gekookt (Afbeelding: FRANQ)

We zijn bijzonder aangenaam verrast met het viergangenmenu, dat niet alleen uitstekend smaakt en prachtig gepresenteerd wordt, maar ook nog eens vergezeld gaat van een aantal spectaculaire amuses en tussengerechten. Zonder hier alles weg te geven en te verklappen, durf ik te beweren dat de balans tussen entertainment en toegevoegde waarde perfect klopt. Kom, laat ik toch één amuse weggeven: we krijgen een dobbelsteen van gerookte palingfilet met zalmkaviaartjes als de getallen. Deze dobbelsteen wordt gepresenteerd onder een glazen stolp met rook van beukenhout erin. De geur van deze rook voert me direct naar de palingrokerij en brengt me geheel in de passende sfeer. Chapeau!

Comfortabel genieten

Bij FRANQ hebben ze een zeer uitgebreide wijnkaart en maken ze, zoals je tegenwoordig mag verwachten bij een topetablissement, goede cocktails. We proberen veel verschillende wijnen (kleine beetjes, om te proeven) en cocktails. Tip: probeer de Belgische chardonnay’s! Naast het sterrenrestaurant zit ook nog FRANQ Gastrobar. Het eten dat hier geserveerd wordt, komt uit dezelfde keuken en is derhalve zeer goed en ook nog eens heel betaalbaar. Ook hier drinken we goede cocktails, van dezelfde barvrouw die ze de avond ervoor maakte in FRANQ.

Dit vijfsterrenhotel in Antwerpen heeft echt alles
Hotel, restaurant en gastrobar zijn absolute aanraders in Antwerpen (Afbeelding: Hotel FRANQ)

Na twee perfect verzorgde gastronomische avonden en twee dagen musea, winkels, bars en mooie plekjes bezoeken, vlijen we ons voldaan neer op ons zeer comfortabele bed. Ik heb ergens gelezen dat de bedden in dit viersterrenhotel worden geleverd door dezelfde leverancier van de koning van Engeland. Dat soort details, gecombineerd met het mooie interieur, de locatie, de geschiedenis, het vriendelijke personeel en de restaurants, maken Hotel FRANQ tot een absolute aanrader, ook als je Antwerpen goed kent. Twee Antwerpenaren die ik spreek in de gastrobar, weten me te vertellen dat de locals er ook zeer graag komen. Als je denkt Antwerpen goed te kennen, maar nog nooit in Hotel FRANQ binnengestapt bent, is het hoog tijd hier verandering in te brengen.

Betaalbaar viersterrenhotel FRANQ

Boek hier je verblijf. Een arrangement voor twee personen, inclusief ontbijt en een viergangendiner in het sterrenrestaurant van chefkok Tim Meuleneire, boek je al vanaf 415 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.