Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Prime Video bespot Netflix en nodigt accountdelers uit

Het hing ondertussen al jaren in de lucht. Wat begon als geruchten, later tests en uiteindelijk concrete plannen werd afgelopen week dan eindelijk geïntroduceerd, ook in Nederland: Netflix is begonnen met het aanpakken van accountdelers. Je wachtwoord doorgeven aan je vrienden is geen optie meer. Controversieel nieuws dat Prime Video gretig aangrijpt.

De streamingdienst is in 102 landen begonnen met het versturen van een naar mailtje. De boodschap is simpel: lift je mee op het account van een ander? Dan zul je een eigen abonnement af moeten sluiten.

Pittige maatregel Netflix

Een pittige maatregel, die Netflix pas in wilde zetten nadat de groei in abonnees terugliep, vorig jaar. Aandeelhouders verwachten er veel van, al waarschuwde de co-CEO van het bedrijf al dat deze maatregel er echt één voor de lange termijn is. Op de korte termijn zal Netflix een klap moeten incasseren. In Canada bleek al dat een aanzienlijk deel van alle gebruikers na het mailtje simpelweg met de dienst kapt. Maar ja, het deel dat wél hapt, zorgt uiteindelijk voor meer omzet dan voorheen. Althans, dat is waar het bedrijf op hoopt.

Een ding is in ieder geval zeker: de gehele industrie kijkt mee. Het aanpakken van wachtwoorddelers is immers grof geschut dat elke streamingdienst in principe in zijn arsenaal heeft. Een kaart die ook Disney+, HBO Max en Amazon Prime Video kunnen spelen. Dat Netflix half noodgedwongen het proefkonijn is, zal de concurrentie niet erg vinden.

Prime Video pakt Netflix aan

In de tussentijd is de controversiële maatregel ook een kans om makkelijk te scoren. Amazon Prime Video greep het nieuws aan om eens lekker de draak met zijn concurrent te steken. Op Twitter ging de onderstaande tweet deze week viral:

Love is sharing a password

In 2017 plaatste Netflix nog een beruchte tweet met daarin de korte tekst “Love is sharing a password.” Toen het bedrijf nog recordcijfers na recordcijfers kon rapporteren en van het delen van accounts haast een feature maakte. Het is een simpele tweet die na de aangekondigde maatregel regelmatig wordt opgedist. Een destijds onschuldige marketinguiting die het bedrijf blijft achtervolgen. Ach, gelukkig zullen de miljoenen dollars extra omzet het ongemak verzachten.

Gelukkig is Prime Video zich er ook bewust van dat de tijden kunnen veranderen:

Juich niet te vroeg

In the end is dit ook ‘maar’ een sociale media-beheerder of een lid van het marketingteam dat slim inspeelt op groot nieuws. Als de hoge piefen en aandeelhouders van Amazon niet te spreken zijn over de cijfers van Prime Video, dan worden er op een heel ander niveau knopen doorgehakt, en zal Amazon ongetwijfeld voor de zak geld in plaats van consistentie kiezen. Oftewel: geniet nog even van het delen van je Prime Video-account!

Ondertussen staat ook Blockbuster nog even op uit de dood om mee te lachen:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.