Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 20 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Praten over geld is mijn geheime wapen’

Lekker avontuurlijk leven, dat wilde Claudio. Hij investeerde al zijn spaarcenten en… raakte alles kwijt. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, vertelt hij: “Het klinkt misschien niet sexy, maar praten over geld is wel het geheime wapen als je financieel sterk wilt staan.”

Met je vrienden, familie of collega’s een gesprek voeren over je financiële situatie? Veel mensen vinden het lastig. Claudio (28) niet meer. Zelfs met zijn werkgever bespreekt hij zijn geldzaken én -zorgen. 

Voorzichtig

“Veel mensen hebben stress door geldzorgen, dan is het fijn als je daar op je werk open over kunt zijn. Voor mij betekent die support dat ik weet dat er mensen zijn op wie ik kan terugvallen. Mijn werkgever ziet mijn potentie en wil dat koesteren, dat kan natuurlijk alleen als je je als werknemer goed voelt. Ik ben door de steun die ik krijg supergemotiveerd om mijn best te doen.”

Ook met zijn familie, vrienden en partner praat Claudio open over zijn financiële situatie, maar dat is niet altijd zo geweest. “Vroeger thuis werd er gesproken over tekort aan geld, sparen, voorzichtig zijn met uitgeven. Het thema was altijd lastig bespreekbaar en zwaar.”

Avontuur

Toen hij op zijn achttiende van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland verhuisde om te studeren, duurde het even voordat hij wat meer geld uitgaf dan hij gewend was, bijvoorbeeld aan kleding en feestjes. “Ik zorgde er wel altijd voor dat ik iets achter de hand had.” 

Toch kreeg hij behoefte aan meer avontuur. “Ik voelde sterk dat ik uit het patroon wilde stappen van een vaste baan en voorzichtig geld uitgeven. Dus investeerde ik alles in opleidingen op het gebied van personal training, een ondernemerscoach en het runnen van mijn eigen gym.” Daarvoor sloot hij ook leningen af.

Geen grip

Claudio had meer werk dan tijd. “Ik dacht: zolang er maar genoeg binnenkomt, gaat het goed. Maar als ik op die periode terugkijk, zie ik dat ik totaal geen grip had op mijn financiële situatie.” Uiteindelijk gaf de coronapandemie de nekslag. “Al mijn geld zat in het bedrijf en alle kosten liepen door, maar ik had geen inkomsten meer. De stress die dat opleverde, was niet goed voor mijn gezondheid.”

Hij realiseerde zich toen dat het veranderen van zijn ‘ongezonde relatie met geld’ hard nodig was. “Ik was zo bang voor schulden of om niet genoeg geld te hebben, dat ik als reactie juist niet meer keek naar hoe het ervoor stond. Nu weet ik dat ik veel mensen dat hebben. Dan heb je iemand nodig die je stimuleert om die angst in de ogen te kijken.” 

Minder streng

Claudio koos uiteindelijk voor een vaste baan en ging vrijwillig de schuldhulpverlening in. “Ik had al heel veel schulden afgelost, maar niet alles. Hierbij hulp vragen, was het moeilijkste wat ik in mijn leven heb moeten doen.”

Hoe vaker hij over zijn geldzorgen spreekt, hoe minder spannend het wordt. “Het klinkt misschien niet sexy, maar praten over geld is wel het geheime wapen als je financieel sterk wilt staan. Het zorgt ervoor dat ik de stappen die ik zet om financieel gezond te zijn beter volhoud en dat ik minder streng ben voor mezelf.” 

Zorgen delen

Claudio was bang dat mensen hem zouden veroordelen. “Maar ik kreeg juist medeleven. Eerst voelde ik me schuldig naar mijn partner, omdat mijn financiële situatie stress in onze relatie opleverde en gevolgen had voor onze toekomst samen. Maar mijn partner is dankbaar dat we dit samen kunnen doen.” 

Hij heeft intussen een ‘fijnere relatie met geld’. “Ik houd alles goed bij, zet elke maand een vast bedrag opzij om mijn schulden af te lossen en ik koop bewuster, bijvoorbeeld vaak tweedehands. Ik deel mijn zorgen makkelijker met mijn vrienden en familie, net als mijn inzichten. Mijn moeder had pas een nieuwe bank nodig en toen heb ik haar meteen Marktplaats getipt!”

Claudio deelt zijn verhaal omdat hij hoopt dat het mensen die hun financiën niet op orde hebben, stimuleert om het gesprek aan te gaan en indien nodig hulp te vragen. Ook Rabobank vindt open zijn over geldzaken tegen de mensen om je heen belangrijk, omdat je daardoor van elkaar kunt leren en het taboe helpt doorbreken. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen, is dat hard nodig. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan of weet je niet hoe je moet beginnen? Lees de tips op rabobank.nl. Praten over geld geeft jou meer rust en inzicht. Het is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.