Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Officieel de populairste sneakers van 2023 koop je voor 110 euro

De populairste sneakers van 2023 koop je al voor 110 euro. Lyst heeft Adidas Samba uitgeroepen tot sneaker van het jaar.

Ieder jaar komt modetechnologiebedrijf Lyst met een moderapport op basis van talloze data. Daaruit komen winnaars in allerlei categorieën naar voren, waaronder de populairste sneakers. Dit jaar voerde een 74 jaar oude klassieker zonder al te veel franje de boventoon in de modewereld. Op de website van Adidas koop je ze al voor 110 of 120 euro. Voor speciale edities of collabs betaal je veel meer.

Sneakers van het jaar 2023: Adidas Samba

De Adidas Samba stamt uit 1949 en wordt vandaag de dag gemaakt in veel verschillende kleurstellingen. De gumzool onderscheidt deze minimalistische schoen van andere sneakers met de drie Duitse strepen. Ooit zijn ze ontworpen als voetbalschoenen voor een ijzige, harde ondergrond. Vandaar het zuigende ontwerp van de gumzool.

Het origineel is nog altijd een zaalvoetbalschoen voor 110 euro (Afbeelding: Adidas)

Het originele model wordt tegenwoordig veel gebruikt voor zaalvoetbal en straatvoetbal, terwijl de lifestylevariant het straatbeeld domineert. De populairste sneakers van 2023 volgens Lyst zijn omarmd door beroemdheden als Bella Hadid, Kaia Gerber, Hailey Bieber, A$AP Rocky en Harry Styles. Dan volgt het grote publiek vanzelf.

TikTok en blokecore

Dankzij de groeiende lijst met samenwerkingen hebben de sneakers meer dan 836 miljoen views gegenereerd op TikTok. De zoekopdrachten bereikten een piek in november, toen het nieuws over de Adidas Samba x Wales Bonner ponyskin bekend werd. Het zoekvolume op de schoenen nam daarna met 13 duizend procent toe.

Adidas Samba populairste sneakers lyst 2023 koop je voor 120 euro 2023
Het standaard lifestylemodel kost je 120 euro (Afbeelding: Adidas)

Ook de groeiende blokecore-trend, onder zowel jongens als meisjes, heeft volgens Lyst bijgedragen aan de populariteit. Daarnaast zijn platte skateschoenen het weer helemaal tegenwoordig, in plaats van de grote dad shoes van een paar jaar geleden. Ook binnen die trend zijn deze schoenen populair.

Lyst Year in Fashion

Alleen al in de zoekmachine van Lyst is er iedere 1,7 minuut gezocht naar de Adidas Samba. Dat is slechts een van de vele interessante data uit het Year in Fashion van Lyst over 2023.

Adidas Samba Wales Bonner populairste sneakers 2023 koop je voor 110 euro 2023
Deze Wales Bonner-collab vind je niet meer voor minder dan 2.062 euro (Afbeelding: Wales Bonner)

Meer van de Air Jordan 1? Welnu, die sneakers koop je nu met korting bij Nike.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.