Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 20 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit waren de populairste occasions in 2020 volgens data-onderzoek

Als je een tweedehands auto koopt, vraag je altijd even om je heen. Wat zijn de populairste occasions en waar vind ik die? Een overzicht van 2020 in Europa.

AutoScout24, dat over bakken vol data beschikt, doet jaarlijks onderzoek en stuurde ons het rapport toe. Dit zijn de populairste occasions van afgelopen jaar.

Duitse occasions het populairst in 2020

De Volkswagen Golf bleef in 2020 de meest gezochte occasion in Europa, zo blijkt uit het jaarlijkse Europa Rapport van AutoScout24, de grootste online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland en Europa.

De BMW 3-Serie blijft met een tweede plek op de lijst ook populair, nauw gevolgd door de Mercedes C-Klasse. In het onderzoeksrapport van AutoScout24 worden vraag en aanbod van meer dan twee miljoen auto’s in zeven Europese landen met elkaar vergeleken op basis van merk, model, prijs en kleur. Nieuw toegevoegd aan het jaarlijkse onderzoek is een overzicht van de vijf meest gezochte elektrische auto’s (EV), waarbij de Tesla Model S bovenaan de lijst prijkt.

Volkswagen, BMW, Mercedes en Audi heersen in Europa

Al meerdere jaren zijn de Duitse automerken favoriet als het gaat om meest gezochte occasions in Europa. Zo stond Mercedes-Benz in 2020 met 14 procent van de paginaweergaven nog steeds bovenaan de ranglijst, nauw gevolgd door BMW (12%), Volkswagen (11%), en Audi (11%). De nummer vijf op de lijst is onveranderd gebleven en is net als de afgelopen drie jaar het Amerikaanse Ford (5%). Opvallend is dat in Nederland het automerk Volkswagen net als voorgaande jaren op de eerste plek staat.

Naast een terugkerende voorkeur voor occasion, blijft ook de meest gevraagde voertuigkleur in Europa doorgaans onveranderd. Ook in 2020 was zwart met 28 procent weer favoriet.

Tesla Model S meest gewilde elektrische auto

Nieuw onderzocht in 2020 is de Europese vraag op AutoScout24 naar elektrische voertuigen (EV), waarbij de Tesla Model S als meest populaire EV naar voren komt. In alle onderzochte landen – op Frankrijk, dat de voorkeur geeft aan de Renault ZOE – staat de Tesla Model S bovenaan de lijst. In het kielzog volgen de Renault ZOE, BMW i3, Tesla Model 3 en Audi e-tron.

VW Golf onverminderd populair

In 2019 werd de BMW 3-Serie na 11 jaar koploper te zijn geweest door de Volkswagen Golf van de eerste plaats verstoten. De VW Golf wist die plek in 2020 te behouden. Alleen in Frankrijk staat een ander model op nummer één, namelijk de Ford Mustang.

Stijgende prijzen en een nieuwkomer

Vermoedelijk door de populariteit van beide automodellen is de gemiddelde prijs aanzienlijk toegenomen in 2020. Europa-breed steeg de gemiddelde occasion-prijs van een Volkswagen Golf met 4 procent en de BMW 3-Serie werd zelfs 5,2 procent duurder in vergelijking met 2019.

Mercedes-Benz C-Klasse is de vertrouwde nummer drie op de lijst met meest gezochte occasions in Europa. Op nummer 4 staat een nieuwkomer in de top 5: de BMW X-Serie. In 2019 stond de Audi A4 nog op de vierde plek, maar dit model is het in 2020 geheel uit de Europese top vijf verdwenen. Op plek vijf staat net als vorig jaar de Mercedes E-Klasse.

🚘 Lees ook: Trump zet zijn Rolls-Royce te koop en laat een briefje voor je achter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.