Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 17 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Nee, de nieuwe Playstation 5 is niet slechter dan de originele

Vorige maand dook een nieuwe Playstation 5 op, een revisie met een aantal kleine aanpassingen. YouTubers concludeerden dat de nieuwe console een stuk slechter presteerde. Gelukkig blijkt dat nu voorbarige en onnodige ophef te zijn.

Terwijl de eerste geruchten over de Playstation 5 Pro al opduiken en de reguliere versie nog steeds amper verkrijgbaar is, heeft Sony al stilletjes een nieuwe Playstation 5 uitgebracht.

Nieuwe Playstation 5

In Australië dook een nieuwe versie van de console op. Waar de PS5 die eind vorig jaar gelanceerd werd het modelnummer CFI-1000 heeft, kun je de nieuwe iteratie herkennen aan de code CFI-1100.

Ten eerste: het veranderen van een console zonder dat aan te kondigen is heel normaal. Vaak gaat het om kleine veranderingen zoals licht afwijkende componenten, bijvoorbeeld een verbeterde batterij of een chip die goedkoper is, om marges te vergroten, tekorten op te lossen of simpelweg vanwege de feedback van gebruikers.

Hele andere koek dan compleet nieuwe modellen zoals de Playstation 4 Slim en Pro dus.

PlayStation 5-voorraad update: Sony komt met fantastisch nieuws

Warmer en luider?!

Maar goed, terug naar de CFI-1100. YouTubers gingen met de console aan de haal en kwamen achter twee verschillen. Ten eerste is een schroefje veranderd, waardoor je geen schroevendraaier nodig hebt om de PS5 anders neer te zetten.

Niet iets om je over op te winden, maar het tweede verschil zorgde wel voor wat ophef op het internet. De ‘nieuwe’ PS5 heeft namelijk een kleinere heatsink. Een component dat ervoor zorgt dat de warmte die tijdens het gamen ontstaat verspreid wordt, zodat de overige hardware niet oververhit.

Daardoor is de console een stuk lichter geworden, maar een YouTuber genaamd Austin Evans kwam tot nog een conclusie. Volgens hem is het nieuwe model zowel lawaaieriger als warmer dan de eerste versie van de Playstation 5.

Zijn testmethodes werden al meteen bekritiseerd in de reacties, maar de conclusie vloog al het internet over.

Nieuwe test zorgt voor opluchting

Gelukkig hebben we de helden van Digital Foundry om ons gerust te stellen. Zij zijn gespecialiseerd in het meten en testen van de prestaties van consoles en games. Ze hebben er haast een wetenschap van gemaakt. Geen snelle of slordige conclusies dus.

In een uitgebreid stuk op Eurogamer trekken ze de conclusie dat de nieuwe iteratie van de Playstation 5 amper of niet verschilt van de vorige.

Ook wat geluid en hitte betreft: “De verschillen tussen de oude en de nieuwe PlayStation 5 zijn op zijn zachtst gezegd minimaal”, schrijft Richard Leadbetter van Digital Foundry.

Vrijwel identiek

“De nieuwe PS5 presteert vrijwel identiek aan mijn andere lancerings-PS5.” Hij zette onder andere de nieuwe PS5 in een mediakast met weinig luchtstroom, liet hem twee uur draaien terwijl de console meer dan 200 watt verbruikte, en benchmarkte ‘m vervolgens opnieuw.

Je raadt het al: nog steeds geen verschil. De CFI-1100 is precies wat je van zo’n stille revisie kunt verwachten: nagenoeg identiek aan zijn voorganger, al helemaal wat de ervaring van jou als consument betreft. Oftewel, je gaat er weinig of niks van merken.

Je kunt hier de complete vergelijking en de testresultaten van Digital Foundry checken.

Sony’s ‘peperdure Playstation 5 Pro’ is minder spannend dan je denkt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.