Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 23 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom Perez terecht boos is over het voortrekken van Verstappen

Na afgelopen weekend staat Max Verstappen bovenaan in het WK en is Red Bull lijstaanvoerder bij de constructeurs. Alleen maar lachende gezichten bij het Oostenrijkse Formule 1-team zou je denken, maar dat was niet helemaal geval. De lach van Sergio Perez was er eentje als van een boer met kiespijn.

Tijdens en na de race maakte de teamgenoot van Max Verstappen duidelijk dat hij het hier nog wel even over wilde hebben. In de veelbewogen race maakte het team van Red Bull Racing een aantal keuzes die niet bepaald in het voordeel van de Mexicaan waren. Sergio Perez weet ook wel dat Max Verstappen de absolute nummer één is binnen het team, maar baalt toch dat een mogelijke overwinning hem door de neus geboord werd.

Sergio Perez kan op weinig steun rekenen in Spanje

Direct na afloop van de race reageerden Max Verstappen en teambaas Christian Horner op de kritiek van Sergio Perez. Hun analyse was echter wel een beetje kort door de bocht. Beide heren (en ook de analisten van Viaplay) keken alleen naar de laatste situatie. Max Verstappen was toen op vers rubber vele malen sneller dan zijn teamgenoot. Perez kreeg vervolgens de order om niet te veel te verdedigen.

Er werd nu het beeld geschetst dat Perez boos was omdat hij daar niet mocht verdedigen. Uiteraard ging het daar niet om. Het kwaad was toen allang geschied. De teamgenoot van Max Verstappen was teleurgesteld dat hij al eerder in de race werd benadeeld door keuzes van het team. Hiervoor moeten we terug naar het eerste deel van de race.

Red Bull vs. Mercedes

In de openingsfase verloor Max Verstappen zijn tweede positie door een nogal opmerkelijk moment. Door een windvlaag in de rug raakte de wereldkampioen de controle kwijt en moest een omweg maken door de grindbak. Hierdoor viel hij terug achter Sergio Perez en George Russell. Vervolgens waren het deze drie mannen die, mede door het uitvallen van Leclerc, mochten strijden om de winst.

Red Bull trok vervolgens alles uit de kast om beide auto’s voor de Mercedes van George Russell te krijgen. Vooral door DRS problemen van Max Verstappen was dat niet gemakkelijk. Met wat teamorders en een goede bandenstrategie werd het doel echter wel behaald. Tot blijdschap, maar ook frustratie van Sergio Perez.

Alle ballen op Max Verstappen

Iedere keuze die Red Bull maakte was niet bepaald in het voordeel van de Mexicaan. Logisch dat kopman Max Verstappen prioriteit nummer één is, maar dat maakt het voor Sergio Perez niet minder zuur. Als hij niet twee keer opzij had moeten gaan voor Verstappen of de betere bandenstrategie had gekregen, was er best een kans geweest dat Perez de race had gewonnen.

Bizarre statistiek toont waarom Verstappen de absolute titelfavoriet is

Nu was de Mexicaan kansloos voor de overwinning. Sergio Perez is een echte racer en die kans heeft hij in Spanje niet gekregen. Natuurlijk doet dat even pijn, al was hij na afloop ook realistisch. Tegenover Racingnews365 liet hij weten dat het anders waarschijnlijk ook niet genoeg geweest was om te winnen. Hij had dan echter wel een kans gehad, en die werd hem nu wel heel opzichtig ontnomen.

Wie komt er naast Max Verstappen?

We hoeven ons overigens geen zorgen te maken over spanningen in het team. Sergio Perez maakte na afloop duidelijk dat hij deze situatie wil bespreken, maar dat de sfeer gewoon goed is. Het lijkt er dan ook op dat de Mexicaan spoedig zijn handtekening gaat zetten onder een nieuw contract bij Red Bull. En mocht dat niet het geval zijn, dan zijn dit een aantal geschikte vervangers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.