Dennis Mons
Dennis Mons Formule 1 20 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Wie vult in 2023 het nog lege Red Bull-stoeltje naast Max Verstappen?

Hoewel Red Bull-coureur Perez overladen wordt met complimenten van teambaas Christian Horner, is er nog altijd niet onder een contract gekrabbeld. Maar als Perez niet tekent, wie willen we dan als collega van Max Verstappen?

Scrol helemaal naar beneden voor de poll.

In alle eerlijkheid is de Mexicaan zo mogelijk de beste teamgenoot van Max Verstappen. Met een P2 en P3-podium is hij een zeer succesvolle Red Bull-coureur dit seizoen. Hij moet nog wel ‘even’ zijn John Hancock op een contract krabbelen voor het Oostenrijkse bedrijf.

Checo Perez is een baas

De kans dat hij bijtekent is groot. Hij kreeg in eerste instantie een jaarcontract, dat met twaalf maanden verlengd werd voor 2022. Edoch is de Mexicaan nog altijd in onderhandeling over de aankomende periode. Het is dus nog geen vast gegeven dat we Checo Perez ook volgend jaar zien racen in een rode stier.

perez max verstappen, checo perez, formule 1, rb18, red bull
Perez en Verstappen: een gouden duo (Afbeelding: Red Bull)

De wereld van Formule 1 is wervelend, dus is het stoeltje van Sergio Perez een warme bips voor zowel nieuwkomers als veteranen. Mocht de Mexicaan of zijn manager Julian Jakobi dwarsliggen, dan is er ruimte voor een andere coureur om die plek in te nemen, ook al is dat nog moeilijk voor te stellen. 

Wie vult het Red Bull-stoeltje naast Verstappen?

Stel (en dit is zéér hypothetisch) dat Perez niet tekent. Wie willen we dan in die stoel zien? Hij heeft sowieso geduchte concurrentie. Een ervan is zelfs een Nederlander. Nyck de Vries stapt namelijk in een Williams voor de eerste vrije training van Spanje dit weekend. Hij vervangt Alexander Albon.

De Vries is niet alleen testrijder voor Williams (en McLaren), hij is ook een succesvolle coureur. Hij pakte de wereldtitel in de Formule 2, en daarna de wereldtitel in Formule E. We stellen niet dat Perez zich druk hoeft te maken, maar alles is mogelijk. 

Indy 500

Meervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel flirt bijvoorbeeld met IndyCar. Hij vindt de Amerikaanse stratencircuits maar niets. Hij stopt volgend seizoen sowieso met Formule 1. Hij zal niet de eerste zijn die de overstap maakt naar de Amerikaanse autosport. 

Rinus van Kalmthout
Rinus VeeKay op de speedway van Indianapolis (Afbeelding: (AP/Darron Cummings)

Intrigerend is echter dat weinig Indy-coureurs zijn overgestapt naar Formule 1. Het zou niet ondenkbaar zijn dat bijvoorbeeld de Spaanse kampioen Álex Palou van Ganassi Racing overstapt naar Red Bull. Of dat zelfs Nederlander Rinus van Kalmthout wel aast op de stoel van Perez.

Eigen stal

Daarnaast beschikt het raceteam ook over de Red Bull Juniors die racen in de F2 en F3. De snelste in F2 (op dit moment) is Jehan Daruvala uit India. Hij staat nu op een derde plaats met 36 punten. Hij reed eerst voor Force India, maar sinds 2020 maakt hij deel uit van het Red Bull Junior Team.

De snelste coureur van de Red Bull Juniors in F3 is Jak Crawford. Hij staat nu vierde in het kampioenschap. De 17-jarige Amerikaan maakt sinds 2020 deel uit van de jongerenopleiding van Red Bull. Hij rijdt op dit moment voor het Italiaanse raceteam Prema Powerteam.

Maar het is vooral Juri Vips die nu in de spotlight racet. De 21-jarige Estlander, die nu achtste staat in de Formule 2, rijdt aankomend weekend namelijk in de RB18 in Spanje tijdens de eerste training. Het is niet de eerste keer dat hij in een Formule 1-wagen stapt, hij reed ook al testrondes voor Red Bull in Abu Dhabi.

Terugkeer van bekende gezichten?

Het is ook zeker niet uitgesloten dat er geschoven wordt met coureurs van zusterteam AlphaTauri en hoofdteam Red Bull Racing. In dat geval is het niet uitgesloten dat de Fransman Pierre Gasly wederom wordt opgenomen in het hoofdteam. Hij werd in 2019 de vervanger van Daniel Ricciardo, maar al snel weer teruggezet. Alex Albon nam toen zijn stoel over. Gasly staat nu dertiende in het klassement.

Checo in een Red Bull: all the way

Begrijp ons niet verkeerd; we staan achter Checo. Net als dat we ook achter Albon stonden (die dus even moet toekijken wat voor rondjes Nyck rijdt). Ook missen we nog steeds de idioterie van Verstappen en the Honey Badger (Daniel Ricciardo). 

Poll

Maar terugkerend: stel dat Checo’s contractbespreking spaak loopt. Wie zie jij het liefst als teamgenoot van Max Verstappen in 2023? 

Schijnt dat volgend seizoen Vettel even niets te doen heeft behalve het opruimen van tribunes. Held.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.