Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Oorlogsfilm der oorlogsfilms krijgt Netflix-reboot: de eerste beelden

All Quiet on the Western Front krijgt eindelijk een moderne reboot, en wel op Netflix. De cultklassieker uit 1930 speelt zich af in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, maar in tegenstelling tot veel andere oorlogsfilms, wordt dit keer de kant van de Duitsers belicht. Heren: fix your bayonets!

Netflix mag dan wel enkele klappen ontvangen hebben in de grote strijd der streamingdiensten, het bedrijf zal de kroon niet zonder slag of stoot uit handen geven uiteraard.

Met deze reboot hoopt de streaminggigant een streepje voor te blijven op de concurrentie. Een strategie die wij wel waarderen. Als de film het namelijk even goed doet als zijn voorganger(s), zouden er er wel enkele Oscars in het verschiet kunnen liggen. En mocht het van de trailer afhangen, dan was de nominatie nu al binnen.

De oorlogsfilm der oorlogsfilms

Misschien zegt de naam All Quiet on the Western Front je niet veel en dat valt te begrijpen. Een kleine historie. Toen de film, gebaseerd op een Duitse roman van Erich Maria Remarque in 1930 in de zalen verscheen, kwam er applaus vanuit beide kanten van het toenmalige front.

Critici alom prezen de kaskraker voor zijn realistische en niets-verbloemende weergave van de War To End All Wars. Ook een goed teken: Hitler vond er maar niets aan. De cultklassieker sleepte twee Oscars in de wacht, waaronder die voor Beste Film, en mag zich tevens de eerste oorlogsfilm met geluid ooit noemen die de prijs won. En o ja, bijna vergeten: op IMDb krijgt All Quiet on the Western Front een score van 8,1. Geen slechte adelbrieven toch? Bekijk hierboven de trailer.

Niet de eerste reboot

Netflix is niet de eerste partij die All Quiet on the Western Front een nieuw jasje aantrekt. In 1979 werd de oorlogsfilm voor het eerst gereboot. Niet voor de bios, maar voor televisie. Eigenlijk een schande als je bekijkt dat veel direct-to-tv films als B-films worden beschouwd, voornamelijk als losse flodders gebruikt door omroepen om een luie zondagmiddag mee te vullen. Alsnog deed de film het goed en won de remake zowel een Golden Globe (voor beste TV-film) als een Emmy (voor beste montage).

Score op Imdb: 7,1. Is het toevallig al zondag? Kijk dan de volledige HD-remaster.

All Quiet on the Western Front naar Netflix

De nieuwe remake (re-remake?) van All Quiet on the Western Front komt 28 oktober uit op Netflix. Anders dan zijn twee voorgangers echter, zal de cast bestaan uit Duitse acteurs, met onder anderen Daniel Br├╝hl in de hoofdrol (onder meer bekend van Goodbye Lenin en Inglorious Basterds). Na het zien van de trailer kunnen wij bij Manners in ieder geval niet wachten om te zien wat Netflix er daadwerkelijk van gebakken heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.