Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 14 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dieptepunt van Bitcoin bereikt? Volgens de Rainbow Chart wel

Al eens gehoord van de Bitcoin Rainbow Chart? Bestaat al even hoor. Hang er niet te veel aan op, er zit geen officiële partij achter. En resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar de grafiek biedt hoop en staat op dit moment op een gunstig punt.

Vorig jaar beleefden cryptomunten hoogtijdagen. In november van 2021 noteerde bitcoin een all time high van om en nabij de 69.000 dollar. Tegenwoordig ziet het er een stuk minder goed uit voor investeerders en lijkt het alsof er geen bodem in zicht is. Maar niet getreurd beste cryptobro’s, als we de regenbooggrafiek moeten geloven, hebben we eindelijk het dieptepunt bereikt.

Volgens een lid van een van ’s werelds eerste en meest vooraanstaande bankiersfamilies, baron Rotschild, is de tijd gekomen om je zakken opnieuw met bitcoin te vullen. Akkoord, de man heeft zijn fortuin gemaakt lang voor er ook maar sprake was van memecoins en cryptobubbels, maar dat neemt niet weg dat zijn 19e-eeuwse uitspraak nog steeds van waarde kan zijn op de hedendaagse markt. Vrij vertaald: “Wanneer er bloed op straat ligt, is de tijd rijp om te investeren. Zelfs als dat bloed van jou is.”

Neem dit investeringsadvies alsjeblieft niet klakkeloos over, maar als grootheden zoals Warren Buffet (een versie van) deze quote af en toe bovenhalen, is het geen slecht idee om dit toch ergens in je achterhoofd te bewaren. En al zeker wanneer je naar de Bitcoin Rainbow Chart kijkt.

Wat is de Bitcoin Rainbow Chart?

De onderstaande grafiek (hier live te zien) is een van de eerste en oudste tools die nog altijd gebruikt worden om de prijs van bitcoin te evalueren. De grafiek lijkt op een regenboog waarbij elke kleur een andere betekenis heeft, gaande van donkerrood (cryptobubbel-territorium) tot donkerblauw (uitverkoop). Op die manier helpt de Rainbow Chart je om een juiste inschatting te kunnen maken over het ideale moment om bitcoin te kopen of te verkopen. Het gaat hierbij dus niet om een tool die ingezet kan worden voor korte termijn, maar eerder voor langetermijninvesteringen.

bitcoin rainbow chart, toekomst, dip, kopen, verkopen
(Afbeelding: Blockchain Center)

Het begon allemaal in 2014, toen iemand op Reddit met een eerste versie van de bovenstaande grafiek op de proppen kwam. Als snel verspreidde de grafiek zich onder allerhande fora, waaronder ook het populaire Bitcointalk. Daar werd het opgepikt door een gebruiker met de naam ‘Trolololo’, die het op zijn beurt perfectioneerde met logistische regressie.

Na regen komt zonneschijn, en soms een regenboog

We kunnen ons inbeelden dat de naam Trolololo nou niet meteen vertrouwen inboezemt, maar je kan er niet omheen dat zijn grafiek – op een volatiele uitzondering in 2014 na – netjes binnen de lijntjes kleurt. En kijk eens waar we nu staan. Je ziet het goed: volgens de Bitcoin Rainbow Chart is er geen beter moment om bitcoin aan te schaffen dan nu. Al weet je het natuurlijk nooit met de volatiliteit van crypto. Tip: alleen investeren (lees: gokken) met geld dat je écht kunt missen.

Na regen komt zonneschijn en vaak hoort daar ook regenboog bij. Als we van deze grafiek kunnen uitgaan, zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn dat we bitcoin onder de 20.000 dollar zien. Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst en dit is zeker geen investeringsadvies, maar als je een klein gokje wil wagen, is de tijd volgens de Rainbow Chart rijp. Ook als het jouw bloed op straat is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.