Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Nike-sneakers’ gespot op Nederlands schilderij uit 17e eeuw

Heeft Nike zijn swoosh-logo gejat van Ferdinand Bol? Inspecteer dit schilderij van de Hollandse meester uit 1652, met verdachte sneakers.

Zo af en toe spot een bezoeker van een museum iets in een oud kunstwerk dat gemaakt lijkt te zijn door een tijdreiziger. Zo kwam eind vorig jaar het schilderij The Expected One (Die Erwartete) uit de 18e eeuw in het nieuws, omdat een vrouw een smartphone in haar handen zou hebben.

Portret van een 8-jarige jongen door Ferdinand Bol

Maar voor de Nike-sneakers reizen we verder terug in de tijd, een eeuw om precies te zijn. In 1652 schilderde Ferdinand Bol het schilderij Portret van een 8-jarige jongen. Dit werk was ruim 200 jaar in privébezit van een Engelse familie, maar ging in 2015 plotseling in de verkoop.

nike sneakers, nederlands schilderij, 17e eeuw, ferdinand bol, logo, portret van een 8 jarige jongen
(Afbeelding: National Portrait Gallery)

Uiteindelijk is het schilderij voor veel geld verkocht aan de National Portrait Gallery in Londen, waar het nog steeds te bewonderen is. Verschillende bezoekers wezen museummedewerkers gekscherend op de schoenen die er met aardig wat fantasie uitzien als Nike-sneakers, waarna het museum er zelf een Twitter-post aan wijdde.

Sorry, geen Nike-sneakers

De jongen op het schilderij is Frederick Sluysken, een achterneef van Elisabeth Dell, de vrouw van Ferdinand Bol. Het jochie draagt geen Nike-sneakers, maar schoenen met spiegaten, het witte gedeelte dat op het logo van de Amerikaanse sportfabrikant lijkt. De stompe schoenneuzen en lintjes aan de broekspijpen vormden de modegrill in de jaren 50 van de 17e eeuw. Tijd voor een revival, zouden we zeggen.

Naast de schoenen valt de deftige kleding van het jongetje op. De knopen van gouddraad en de akertjes (kwastjes onder de kraag) waren in de 17e eeuw alleen weggelegd voor kinderen uit de rijkste koopmansfamilies. Daarnaast is op dit Nederlandse schilderij duidelijk te zien dat Frederick Sluysken niet doopsgezind was. Doopsgezinden droegen namelijk geen wijde hemden of linten onderaan hun jasjes en gebruikten minder knopen.

nike sneakers, nederlands schilderij, 17e eeuw, ferdinand bol, logo, portret van een 8 jarige jongen, hollandse meester
(Afbeelding: National Portrait Gallery)

Waarom deze kleding relevant is? Kinderkleding werd in die tijd volgens de laatste mode gemaakt. En gezien kinderen snel groeien, helpt kleding bij de datering van een schilderij. Lees hier meer over Portret van een 8-jarige jongen van Ferdinand Bol. Terug naar het nu: check deze top 5 Nike Air Max-sneakers die je nu met korting koopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.