Martin de Coninck
Martin de Coninck Kunst & Fotografie 7 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Schilderij uit 1860 met ‘smartphone’ is het gesprek op social media

Internet staat perplex. Op een schilderij uit 1860 staat een vrouw afgebeeld met een smartphone in haar handen. Tenminste, zo lijkt het. Het startschot voor een populaire, nieuwe meme lijkt gegeven.

Volgens sommigen is de afgebeelde vrouw een tijdreiziger. Anderen hebben een iets realistischer verklaring. Zo denkt Gerald Weinpolter, CEO van kunstbureau Austrian Paintings dat de vrouw simpelweg een gezangboek of gebedenboek leest tijdens het wandelen. Oordeel zelf.

Het schilderij uit 1860, The Expected One (Die Erwartete), komt van de hand van de Oostenrijkse schilder Ferdinand Georg Waldmüller. Centraal op het kunstwerk staat een vrouw afgebeeld in een wel heel bekende, moderne houding. Ze wandelt namelijk als een kip zonder kop over een bergpad en schenkt geen enkele aandacht aan de prachtige omgeving. Haar ogen zijn namelijk neerwaarts gericht op een voorwerp dat ze stevig vasthoudt in beide knuistjes.

Titel schilderij uit 1860 maakt mysterie compleet

Je kan nog zo vaak naar het schilderij kijken, maar het voorwerp lijkt toch echt verdacht veel op een smartphone. Zou de Oostenrijkse schilder een vooruitziende blik hebben gehad? De titel van het schilderij The Expected One maakt deze verdenkingen alleen maar sterker. Al is de kans natuurlijk vele malen groter dat het om een heel ander, eigentijds voorwerp gaat. Een of ander boekje of misschien wel een kompas om te navigeren door het wonderschone Oostenrijkse landschap.

Hoe dan ook, een nieuwe meme is geboren. De creatievelingen onder ons kunnen zich helemaal uitleven op deze prachtige 19e-eeuwse voorstelling.

roept meer vragen op

Online wordt er niet alleen wild gespeculeerd over het voorwerp dat de vrouw vasthoudt. De setting roept namelijk ook andere vragen op: wat doet die enge creep in de bosjes, wat is hij van plan? Hij lijkt zich voor te bereiden op een romantisch gebaar met een roos in zijn hand. Maar waarom verstopt hij zich dan?

Ach, misschien was het normaal in de 19e eeuw een vrouw eerst de stuipen op het lijf te jagen om haar vervolgens het hof te maken. Misschien wel een hele succesvolle versiertruc die we gewoon in een modern jasje kunnen steken.

Het is niet de eerste keer dat dit schilderij uit 1860 de gemoederen op social media bezighoudt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.