Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 8 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Einde Bijlmer-serie Rampvlucht roept vragen op bij kijkers: ‘Hoe dan?’

De laatste aflevering van de veelbekeken serie Rampvlucht was afgelopen week tv en is terug te kijken via NPO Start. de dag dat de Bijlmerramp dertig jaar geleden plaatsvond. De KRO-NCRV-serie maakte heel wat los. Vooral het laatste shot roept veel kijkersvragen op. Daaruit blijkt dat overheidsdocumenten over de ramp nog veertig jaar ‘geheim’ blijven.

Gisteren was het precies dertig jaar geleden dat er een vliegtuig vloog in twee flatgebouwen in de Amsterdamse wijk De Bijlmer. 43 mensen kwamen om het leven en het drama had een enorme impact op de bewoners van die wijk.

Vragen na laatste shot Rampvlucht

Rond de Bijlmerramp hangt tot op de dag van vandaag een hoop mysterie. En ook uit de serie blijkt dat er nog steeds veel vragen zijn over de aanpak van de regering destijds, de inhoud van het neergestorte Israëlische vliegtuig en de ‘mannen in witte pakken’. Rampvlucht-maker Michael Leendertse vertelde in een interview met De Telegraaf dat het nog steeds niet duidelijk is, wat er destijds exact is gebeurd. Maar hij is er zelf van overtuigd, nadat hij zich tien jaar lang verdiepte in de materie, dat de lading in het vliegtuig uit chemisch of verboden materiaal bestond. Als dat was uitgekomen, had dat volgens Leendertse voor een „internationale politieke rel gezorgd”.

De hele serie Rampvlucht toont aan hoeveel impact de Bijlmerramp heeft gehad en belicht de nasleep voor de gedupeerden. Aan het eind van de serie verschijnen er in de laatste shots nog een aantal stukken tekst met informatie. En die laatste beelden roepen bij veel kijkers een hoop vragen op.

Overheidsdocumenten Bijlmerramp nog veertig jaar ‘geheim’

Zo staat er: „Topambtenaren mochten hun eigen diensten en functioneren niet langer zelf onderzoeken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid nam als geheel onafhankelijke instantie deze taak over. In 2017 beweerde Henk Wolleswinkel in een interview met Het Parool, dat hij tijdens zijn onderzoek naar de Bijlmerramp systematisch door de regering is tegengewerkt.”

En daarna blijkt dat de overheidsdocumenten over de Bijlmerramp nog altijd niet openbaar zijn. „In januari 2017 werden een aantal stukken overheidsarchivalia over de Bijlmerramp openbaar gemaakt. De Rijksluchtvaartdienst heeft de meeste stukken echter voor 70 jaar achter slot en grendel laten zetten. Op z’n vroegst worden ze openbaar in 2062.”

Kijkers verbaasd over onderzoek en aanpak rond Bijlmerramp

Op social media uiten veel kijkers hun ongenoegen over de aanpak en het onderzoek rondom de Bijlmerramp en het feit dat er een heleboel vragen nog steeds onbeantwoord zijn. Ook het feit dat de overheidsdocumenten tot 2062 verborgen blijven, vinden veel kijkers ondenkbaar.

Overigens klinkt er ook een hoop lof voor Trouw-journalist Vincent Dekker en de inmiddels overleden Volkskrant-journalist Pierre Heijboer. Deze journalisten gingen destijds, in het geheim, daadwerkelijk op zoek naar antwoorden rond de ramp. Hun onthullingen leidden uiteindelijk tot een parlementaire enquête. Kijkers prijzen hen voor hun werk en vastberadenheid. 

Je kijkt Rampvlucht terug via NPO Start

Akwasi in eerste docu Omroep Zwart: ‘Mijn leven begon bij de Bijlmerramp’

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.