Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 19 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Rolls-Royce is een easyJet-vliegtuig op waterstof

De nieuwe Rolls-Royce is een vliegtuig op waterstof. Dat lees je goed. Het gaat om een samenwerking met budgetmaatschappij easyJet, onder de naam H2ZERO. De eerste testen met de motoren worden dit jaar al uitgevoerd.

Het nieuws komt in dezelfde week dat Hyundai met de eVTOL ook al een elektrisch vliegtuig onthulde. Dat vervoersmiddel is tevens deels voorzien van energie door waterstof. Nieuwe trend onder autobouwers?

Vliegtuig op waterstof van Rolls-Royce en easyJet

Luchtvaartmaatschappij easyJet en motorenfabrikant Rolls-Royce gaan zich samen richten op de ontwikkeling van verbrandingsmotoren die worden aangedreven door waterstof. De bedrijven richten zich daarbij op het volgende decennium.

Het doel van de samenwerking is om aan te tonen dat waterstof de potentie heeft om verschillende types vliegtuigen aan te drijven vanaf medio 2030. Er is nog geen prototype van het vliegtuig getoond.

H2ZERO

Rolls-Royce brengt zijn kennis op het gebied van motorontwikkeling en verbrandingssystemen in. Budgetmaatschappij EasyJet draagt zijn operationele kennis en ervaring bij en investeert ook rechtstreeks in het testprogramma van H2ZERO, zoals de samenwerking heet. De overeenkomst volgt op een onderzoeksproject dat de bedrijven in 2021 zijn gestart om het gebruik van waterstof in de luchtvaart te ondersteunen en in 2050 uitstootvrij te zijn.

H2ZERO, Concept van een waterstofverbrandingsmotor, vliegtuig, waterstof, easyjet
Concept van een waterstofverbrandingsmotor (Afbeelding: Rolls-Royce)

Het programma bouwt voort op de eerste proeven met waterstofverbranding en brandstofsystemen die Rolls-Royce uitvoert in samenwerking met de universiteiten van Cranfield en Loughborough. Het voordeel van een vliegtuig op waterstof is de minieme CO2-uitstoot. Een probleem was altijd de opslag, maar daar zijn steeds verdere ontwikkelingen in.

EasyJet en de Britse autobouwer voeren later dit jaar in het Verenigd Koninkrijk een eerste grondtest van een Rolls-Royce AE2100-motor uit. Hierna wordt een grondtest op ware grootte van een Rolls-Royce Pearl 15-straalmotor uitgevoerd. Lees hier meer over het project.

Duurste Rolls-Royce ooit

Het vliegtuig op waterstof dat in samenwerking met easyJet wordt gebouwd zal ongetwijfeld de duurste Rolls-Royce ooit worden. Tot nu toe is dat nog altijd deze auto van Jay-Z en Beyoncé. Volledig op maat gemaakt, met bijpassende horloges.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.