Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 19 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hyundai onthult elektrisch vliegtuig en wil in 2028 de lucht in

Hyundai heeft een nieuw conceptmodel onthuld dat alles overstijgt. Letterlijk dan, want de eVTOL is een elektrisch vliegtuig.

Op de Britse Farnborough International Airshow laat Supernal, onderdeel van het Zuid-Koreaanse concern, het nieuwe vervoersmiddel zien. Het elektrische vliegtuig is gemaakt om door de stad te vliegen zodat jij geen last hebt van drukte of files.

Elektrisch vliegtuig van Hyundai

Het doel van de Urban Air Mobility-tak van Hyundai Motor Group is in ieder geval ambitieus. “We willen van Advanced Air Mobility een wijdverbreide vorm van transport maken, dan is het zaak om vanaf het begin van de ontwikkeling aan alle facetten – dus van de inzittendenervaring tot aan de regelgeving en infrastructuur – aandacht te besteden en deze op elkaar af te stemmen”, aldus Jaiwon Shin, president van de Urban Air Mobility Divisie van Hyundai Motor Group en CEO van Supernal.

Zo licht mogelijk

Het elektrische vliegtuig biedt zitplaatsen aan vijf personen, die zich in een erg minimalistische omgeving bevinden. Geen meters, knopjes of andere toeters en bellen die je in een normale helikopter of normaal vliegtuig ziet.

Elektrisch vliegtuig, hyundai
(Afbeelding: Hyundai)

Het voordeel van het ontbreken van dit soort techniek en opsmuk is dat er gewicht bespaard wordt en dat het elektrische vliegtuig relatief makkelijk te besturen is. De overige benodigde onderdelen zijn onder meer uit lichtgewicht koolstofvezel gemaakt. Dit met gebruik van gerecyclede materialen.

Xiaomi is Apple voor met zijn eerste elektrische auto

De aandrijflijn van het vliegtuig is elektrisch. De elektriciteit wordt opgewekt uit waterstof. Dit kennen we al van auto’s als de Toyota Mirai of Hyundai Nexo. Hoe de cabine exact in de lucht blijft, en welke motoren het gevaarte in de lucht houden, is nog onduidelijk.

Een soort luchttaxi

Hyundai voorspelt dat de eerste vlucht met het elektrische vliegtuig eVTOL in 2028 gaat gebeuren. Vanaf 2030 moet de EV dienen als vervoer voor personen en goederen in steden. Volgens Hyundai moeten we het zien als een soort luchttaxi in de stad.

Elektrisch vliegtuig, hyundai
(Afbeelding: Hyundai)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.