Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Veelbelovende oorlogsfilm skipt bios en staat nu op Netflix

Er staat een veelbelovende nieuwe oorlogsfilm op Netflix, The Auschwitz Report. Oorspronkelijk was de film gemaakt om eerst in de bioscoop te vertonen, maar dat gedeelte is geskipt.

De film is in 2021 uitgebracht, had wat vertraging door COVID en om dezelfde reden werd de bioscooprelease uitgesteld. Voor de Netflix-abonnee maakt dat allemaal niet zoveel uit, want die kan sinds deze week profiteren van de online première op de streamingdienst. De oorlogsfilm was wel al beschikbaar via VOD.

The Auschwitz Report op Netflix

The Auschwitz Report is een Slowaaks drama, geregisseerd door Peter Bebjak. De oorlogsfilm was ingediend bij de Oscars 2021 voor Beste Internationale Film, maar liep een nominatie mis. Neemt niet weg dat de film in eigen land erg goed is ontvangen.

De oorlogsfilm op Netflix gaat over twee joden, Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler, die ontsnappen uit concentratiekamp Auschwitz met een rapport over de genocide. De uitgemergelde ontsnapte gevangenen hopen dat dit stuitende bewijs uiteindelijk zal leiden tot een gericht bombardement.

Waargebeurde oorlogsfilm

The Auschwitz Report is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De twee Slowaakse (destijds Tsjecho-Slowaakse) joden werden in 1942 gedeporteerd naar het beruchte concentratiekamp. Op 10 april 1944, na een nauwgezette planning en met de hulp en de veerkracht van hun medegevangenen, wisten ze te ontsnappen. Tot zover de synopsis.

Sinds deze week is The Auschwitz Report te zien op Netflix. Hier op de redactie heeft nog niemand de oorlogsfilm gezien, dus inhoudelijk kunnen we er nog geen oordeel over vellen. Meer van de Nederlandse oorlogsdrama’s? Weet dan dat Mijn Beste Vriendin Anne Frank sinds kort ook te streamen is.

HBO Max

Sinds begin deze maand is ook HBO Max beschikbaar in Nederland, om de keuze wat betreft streamingdiensten nog maar eens ingewikkelder te maken. Check in dit artikel de beste oorlogsfilms die je bekijkt via de nieuwe concurrent van Netflix Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.