Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: Jake Gyllenhaal jaagt op kidnapper in intense thriller

Fans van het betere thriller-werk, opgelet. Netflix heeft met The Guilty zojuist een veelbelovende film uitgebracht, met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol.

De film is een remake van de gelijknamige Deense thriller uit 2018, die zich vrijwel volledig in de meldkamer van een alarmcentrale afspeelt.

The Guilty: (on)nodige remake

Afhankelijk van hoe je het bekijkt is dat meteen goed of slecht nieuws. Onnodige remakes zijn bijna altijd zonde, zeker in het geval van een recente film als de Deense The Guilty, die nog eens geprezen werd door critici ook. Dan zouden wij zeggen: check gewoon het origineel.

Maar hé, het is Jake Gyllenhaal, de beste man weet wat hij doet. Aan de verdere cast gaat het ook niet liggen: regisseur Antoine Fuqua (South Paw) heeft onder andere Ethan Hawke, Bill Burr, Paul Dano en Peter Sarsgaard ingeschakeld.

The Guilty volgt Joe Baylor, een door Gyllenhaal gespeelde politieagent die gedegradeerd is tot een hondenbaantje. Hij zit de hele dag in de alarmcentrale van 911, wachtende op telefoontjes. Op een nacht wordt hij gebeld door een vrouw. Ze is gekidnapt, en smeekt om help. Dan begint de achtbaanrit pas, want Baylor wil er alles aan doen om haar te redden.

Netflix dropt eerste trailer

Verder adviseren we je vooral niks van het plot op te zoeken. Voor de liefhebbers die geen problemen hebben met wat spoilers heeft Netflix nu een volledige trailer van de Original klaar staan, maar je kunt dus ook sinds 1 oktober de Original volledig streamen.

Hopelijk heeft de streamingdienst met The Guilty een nieuwe hit in handen. De pandemie dreigde namelijk bijna roet in het eten te gooien.

Regisseren in een busje

Regisseur Fuqua werd vlak voor de opnames van de film besmet. Althans, daar leek het op: hij werd vervolgens meermaals negatief getest.

Toch moest men door, want er stonden slechts elf opnamedagen gepland. De scope van het project was en is zeer beperkt, gezien het vooral het personage van Gyllenhaal is die aan het telefoneren is.

Na overleg besloten ze de regisseur in een busje te stoppen, voorzien van een camera, monitors en andere hardware, en een stuk verderop geparkeerd. Vervolgens kon hij middels een directe verbinding met de studio alsnog de cast van The Guilty regisseren.

“We Facetimden elkaar na 25 minuten-lange takes. Hij gaf me instructies, ik schreef het op, en we deden nog een take. We hebben elkaar de hele shoot nooit in het echt gezien,” aldus Gyllenhaal.

Rotten Tomatoes

Hopelijk hebben die obstakels niet afgedaan aan het resultaat. Daar gaan we vanaf vandaag achter komen. Ach, we hebben altijd het origineel nog. Wellicht wil je die ook eerst checken, en dan pas de remake. Na 110 recensies scoort de Netflix Original namelijk een vrij magere 71 procent op Rotten Tomatoes, met een gemiddelde score van 6.5. Dat doet het origineel met 98 procent en een 7.8 toch een stuk beter.

Netflix duikt in duister geheim achter Google Earth in nieuwe miniserie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.