Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Stranger Things gaat naar Japan in opvallende spin-off’

Na seizoen vijf van Stranger Things is het nog niet afgelopen met de franchise. Naar verluidt werkt Netflix al aan een opvallende spin-off, genaamd Stranger Things: Tokyo. En daar blijft het niet bij.

Afgelopen november deelden de Duffer Brothers een foto van het script van Stranger Things seizoen vijf, aflevering één. Het begin van het einde, want de hitserie stopt er na dat seizoen mee. Begin 2023 zullen de opnames van start gaan.

Stranger Things seizoen vijf

Het zal in ieder geval pittig worden om seizoen vier te overtreffen. De broers achter de Netflix Original lieten met dat seizoen zien dat je wél een show vier seizoenen lang van hoogtepunt naar hoogtepunt kunt laten gaan. De lat ligt dus hoog.

Op één vlak is Stranger Things in ieder geval al verslagen. Eerder deze maand passeerde de gloednieuwe hit Wednesday namelijk Stranger Things als best bekeken Engelstalige serie op Netflix. Ooit.

Wellicht gaat het de makers lukken om met Stranger Things seizoen vijf opnieuw die troon te bestijgen. En ach, anders is dat niet de laatste kans. Stranger Things de serie mag dan zijn einde naderen, maar Stranger Things als franchise nog lang niet. Het is één van de meest iconische wapenfeiten van Netflix in een streamingoorlog vol concurrenten met decennia oude megafranchises.

Stranger Things: Tokyo

Oftewel: uitmelken die hap! Kijk naar de grootse plannen van HBO voor Game of Thrones, met vele spin-offs en prequels, en dan houdt Netflix zich vooralsnog eigenlijk opvallend in. Met de nadruk op ‘vooralsnog’.

De blog What’s on Netflix, die overigens niet eigendom is van de streamingdienst, meldt namelijk dat Netflix aan de eerste spin-off voor Stranger Things werkt, genaamd Stranger Things: Tokyo. Dan hebben we het niet over nog een live-action serie, maar een anime-serie. Oftewel, animatie van Japanse makelij, al plakt Netflix als marketingtrucje ook graag het labeltje ‘anime’ op Amerikaanse animatie die er wat van weg heeft.

Stranger Things Tokyo anime spin-off serie
Cutscene uit de game Stranger Things: Puzzle Tales (Afbeelding: Netflix)

Tokio van de jaren tachtig

Afijn, daarmee gaat Stranger Things dus The Witcher achterna. Die serie kreeg een eerste spin-off in de vorm van de animatiefilm Nightmare of the Wolf, van de makers van Avatar: The Last Airbender. Een westerse studio dus, maar toch noemde Netflix het toen anime.

Ach, Japanse animatie of niet, de streamingdienst werkt dus naar verluidt aan een geanimeerde spin-off van Stranger Things. Ook weet de doorgaans goed ingelichte blog te melden dat de show zich af zal spelen in het Tokio van de jaren tachtig, en “twee tweelingbroers volgt die van videogames houden.” Nadat ze in aanraking komen met de Upside Down worden ze een “groots avontuur” ingezogen.

Korrel zout?

Tot slot claimt de blog dat de serie in totaal ongeveer zo’n zes uur zal gaan duren. Tof, maar juich dus niet te vroeg. Dit is geen nieuwsbericht van Netflix, maar een gerucht. Aan de andere kant: What’s on Netflix is doorgaans een betrouwbare bron, en heeft al vaker onaangekondigde series onthuld.

Accuraat of niet, we hebben het hier over een show in ontwikkeling. Zelfs als het klopt wat de blog naar buiten heeft gebracht, dan kan Stranger Things: Tokyo alsnog sneuvelen tijdens de ontwikkelingsfase. Neem bijvoorbeeld Game of Thrones: in de afgelopen twee jaar zijn al meerdere spin-offs van die show aan de tekentafel gecanceld.

Hoe dan ook klinkt het ontzettend tof. Stranger Things, maar dan in een kleurrijk Tokio uit de jaren tachtig, met dezelfde nostalgiefactor en een authentiek anime-jasje? Yes please!

Niet de eerste spin-off

Hoewel What’s on Netflix het de eerste spin-off van de Netflix Original noemt, is dat niet het geval. Althans: afgelopen juli werd er al officieel een nieuwe spin-off van Stranger Things aangekondigd. Dat is niet dezelfde show: dat ging om een live-action show, niet animatie. Tevens is er al een toneelstuk in ontwikkeling die zich binnen hetzelfde universum afspeelt.

Over beide projecten is vooralsnog praktisch niks bekend. Wel hebben de Duffer Brothers al beloofd dat de live-action spin-off “als iets eigens zal aanvoelen” en niet zal “herhalen wat we al gedaan hebben met Stranger Things.”

Lessen van Marvel

Showrunner, producent en regissuer Shawn Levy heeft bovendien naar eigen veel kunnen leren van zijn werk voor Deadpool 3, een film die hij samen met Marvel Studios produceert.

“Ja, we zijn het Stranger Things Cinematic Universe (STCU) aan het uitbouwen, en nu ik tijd doorbreng met [Marvel Studios-baas] Kevin Feige, leer ik veel over het managen van een universum,” aldus Levy. “Dus ik neem die skills en ervaring mee en pas ze toe op het STCU.”

Ondanks het feit dat de productie van Deadpool 3 en Stranger Things seizoen vijf overlappen, heeft de 54-jarige producent fans al gerustgesteld door te bevestigen dat hij op zijn minst één aflevering van het laatste seizoen van de hitserie zal regisseren. Laat maar komen! In de tussentijd wachten we op een officiële bevestiging van Stranger Things: Tokyo.

What's on Netflix

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.