Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix’ reactie op Ahsoka is stiekem een Star Wars-film

Afgelopen week onthulde Netflix Rebel Moon, een ambitieuze sciencefiction-film van Justice League-regisseur Zack Snyder. Een Trojaans Star Wars-paard, want de film begon als een pitch voor Lucasfilm. Disney+, dat net Ahsoka heeft gelanceerd, zal kokend van woede toekijken.

“Een goede reminder dat Star Wars in de juiste handen geweldig kan zijn”, concludeerde een reviewer deze week zijn recensie van Ahsoka. De gloednieuwe Star Wars-serie ging afgelopen dinsdag in première op Disney+.

Ahsoka scoort

De eerste twee afleveringen hebben na 93 recensies op het moment van schrijven een topscore van 94 procent op Rotten Tomatoes. Ook op IMDb gaat de show vooralsnog eerder Andor dan The Book of Boba Fett achterna met een mooie 8.6.

Inderdaad: Star Wars is niet per definitie slechter geworden, het ligt er maar net aan wie je achter het stuur hebt. Des te ironischer is het haast dat Netflix deze week hoge ogen gooide met de eerste volledige trailer van Rebel Moon, een episch en ambitieus scifi-avontuur van Zack Snyder. De regisseur van Army of the Dead en Justice League.

Stiekeme Star Wars-film op Netflix

De eerste beelden doen direct aan Star Wars denken: een hoop aliens, gevarieerde planeten, actie met zwaardachtige wapens, nazi-achtige schurken. De trailer werd, heel geniepig, vrijwel tegelijkertijd met de première van Ahsoka gedropt.

Rebel Moon wordt dan ook regelmatig Netflix’s antwoord op Star Wars genoemd, maar de link is nog directer dan je denkt. Rebel Moon is Star Wars. Of, accurater: was.

“Ik weet nog dat ik Zack 15 jaar geleden belde,” zei producent Eric Newman tijdens een preview-evenement voor de film. “Hij had het over een ‘Seven Jedi‘ film in het Star Wars universum.”

De basis is Seven Samurai

Oftewel: Snyder wilde een Star Wars-film baseren op de legendarische film Seven Samurai van Akira Kurosawa. Kurosawa was een grote inspiratiebron voor George Lucas in het creëren van zijn scifi-franchise.

Netflix Rebel Moon Ahsoka Star Wars
(Afbeelding: Netflix)

Afijn, terug naar Snyder. Hij pitchte zijn plannen aan Lucasfilm, die er wel interesse in hadden. Opvallend genoeg met een compleet nieuwe cast, zonder de terugkerende personages die wel continu voorbij kwamen in de sequel-trilogie van Disney. Een compleet losstaande Star Wars-film. Zalig idee!

Plannen in duigen

Mede door de overname van Lucasfilm door Disney in 2012 en de plannen voor dus de nieuwe trilogie aa films verdween het Star Wars-project van Snyder van de interne planning van Lucasfilm.

Uiteindelijk is dat goed nieuws. “Ik wilde nooit dat het een Star Wars film zou worden, omdat je handen gebonden zijn aan het IP,” zei Deborah Snyder tijdens het evenement. Ze is al heel lang producent van de films van haar man. “Ik was blij dat het in duigen viel.”

Nieuw laagje verf op Netflix

Snyder ging terug naar de tekentafel, schaven aan zijn verhaal, waar hij het idee voor kreeg tijdens filmschool in de jaren tachtig. Na de succesvolle Netflix Originals Army of the Dead en Army of Thieves besloot de Justice League-regisseur dat het eindelijk tijd was om zijn Star Wars-idee uit te werken tot een originele film voor de streamingdienst.

Netflix Rebel Moon Ahsoka Star Wars
(Afbeelding: Netflix)

Dat is dus Rebel Moon geworden, het antwoord op Ahsoka dat in twee delen uit gaat komen op Netflix. Part 1 staat voor 22 december op de planning. Part 2 komt op 19 april 2024 uit.

Net-niet-lightsabers

Snyder heeft zelfs al plannen voor een derde film. De spectaculaire trailer van deze week schotelt je dus een universum voor dat decennialang een Star Wars-jasje had. De ‘net-niet-lightsabers’ zijn een duidelijke hint. Dit is Star Wars, maar dan net niet.

“Wanneer een vreedzame kolonie aan de rand van een melkwegstelsel wordt bedreigd door de legers van een tirannieke heersende macht, wordt een mysterieuze vreemdeling die tussen de dorpelingen woont hun hoop om te overleven.”

Netflix Rebel Moon Ahsoka Star Wars
(Afbeelding: Netflix)

Of je nou fan bent van Zack Snyder of niet, laten we hopen dat Rebel Moon een schot in de roos wordt. Juist nu Star Wars aan het kwakkelen is, zou het mooi zijn als zo’n grote naam een nieuw sciencefiction-universum neer weet te zetten, zonder beperkt te worden door een langlopende franchise. De ambities zijn in ieder geval enorm.

Polygon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.