Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De beste rampenfilm van 2024 staat nu al op Netflix

Netflix heeft een waargebeurde rampenfilm voor je klaar staan waar je U tegen zegt: Society of the Snow (Spaanse titel: La Sociedad de la Nieve). Oscar-materiaal met een topscore op Rotten Tomatoes. Wat wil je nog meer?

Rampenfilms als The Day After Tomorrow en Cloverfield zijn met adrenaline gevulde achtbaanritjes van blockbusters. Toch blijft het vaak daarbij: vermakelijk popcornmateriaal.

Netflix dropt waargebeurde rampenfilm

Een rampenfilm komt vaak net wat harder aan als het scenario in kwestie echt heeft plaats gevonden. Oftewel; een waargebeurd verhaal. Dan is het des te angstaanjagender wat er zich op je beeldscherm afspeelt. Echte mensen hebben het immers meegemaakt, in plaats van dat je naar de fantasie van een Hollywood-scriptschrijver zit te kijken.

Een topvoorbeeld van zo’n waargebeurde rampenfilm kun je dit weekend op Netflix gaan streamen. En hoe! Sinds 5 januari is op die streamingdienst namelijk Society of the Snow te streamen. Een film met Oscar-potentie.

Society of the Snow heeft Oscar-potentie

De Spaanstalige rampenfilm gaat over de passagiers van vlucht 571 van de Urugayaanse luchtmacht. Op 13 oktober 1972 was dat vliegtuig onderweg naar Chili, maar de vlucht heeft zijn bestemming nooit bereikt. Het vliegtuig stortte neer in het hart van de Andes.

Zestien van de 45 passagiers overleefden de crash niet. Dan begint Society of the Snow eigenlijk pas echt. Regisseur J.A. Bayona, bekend van een aantal afleveringen van The Lord of the Rings-serie The Rings of Power, volgt met zijn camera een rugbyteam dat na de crash maandenlang in de wildernis moet zien te overleven. Survivallen.

De Netflix Original markeert overigens niet de eerste keer dat de ramp wordt verfilmd. In 1993 kwam Alive uit, met niemand minder dan Ethan Hawke in de hoofdrol. Toch wijst alles erop dat Society of the Snow zijn voorganger gaat overtreffen. Sterker nog: Spanje heeft de film al ingediend voor de aankomende Oscars. J.A. Bayona maakt kans in de categorie voor Best International Film.

Topscore op Rotten Tomatoes

Ook Rotten Tomatoes spreekt boekdelen. Op de review-aggregator scoort de waargebeurde rampenfilm namelijk een dikke 90 procent onder critici, na negentig recensies.

“Dit is een van de beste survivalfilms die ik ooit heb gezien. De emotionele impact van dit ongelooflijke, waargebeurde verhaal is ongelooflijk. Want het neemt ons meen op een reis door de meest barre omstandigheden en de veerkracht van de menselijke geest,” concludeert Elliott Collins van Movie Files bijvoorbeeld.

Sommige recensenten wijzen er wel op dat dit soort films, hoe je het ook wendt of keert, profiteren van en sensatie halen uit het leed van echte mensen, van echte slachtoffers. Of je het ziet als een respectvol eerbetoon of een onderneming die per definitie respectloos is, is aan jou. Society of the Snow is nu te streamen op Netflix.

Meer kijkvoer voor het weekend

Meer kijkvoer? Check ook de gloednieuwe oorlogsfilm met Russel Crowe in de hoofdrol, of check de nieuwe topthriller van Nederlandse bodem die nu op HBO staat.

Society of the Snow waargebeurde rampenfilm Netflix
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.