Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe oorlogsserie Netflix wordt de hemel in geprezen

Netflix komt binnenkort met War Sailor, een oorlogsfilm én serie die door recensenten de hemel in wordt geprezen. Sterker nog: het was de Oscar-inzending van Noorwegen.

Netflix schrapt elke maand een waslijst aan films. Ook deze maand is het raak, waarbij vooral liefhebbers van de betere oorlogsfilms een flinke klap moeten incasseren. Onder andere het ondergewaardeerde Hacksaw Ridge is na 31 maart niet meer op de streamingdienst te vinden.

Netflix komt met oorlogsserie

Gelukkig maakt de Amerikaanse gigant dat ook weer goed met nieuwe content. Het onlangs verschenen Narvik compenseert het filmgemis al deels, en anders kun je altijd nog terecht bij deze opvallende Drentse bioscoopfilm.

Of je wacht tot 2 april. Vanaf dan is namelijk Krigsseileren op Netflix te streamen. Na Narvik klopt Netflix opnieuw aan bij Noorwegen voor een gedegen oorlogsverhaal. Krigsseileren, internationaal ook wel bekend als War Sailor, is tegelijkertijd een film én een serie.

War Sailor: film én serie

Dat zit zo: het oorlogsverhaal kwam vorig jaar uit in Noorwegen als film, maar werd later ook in drie stukken geknipt, met een miniserie van 50 minuten per aflevering als resultaat. Series scoren op Netflix vrijwel altijd beter, dus dat is ook de manier waarop de streamingdienst Krigsseileren aan je gaat presenteren.

Krigsseileren War Sailor Netflix Oorlogsfilm en serie
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Allemaal leuk en aardig, maar waar gaat de serie dan wel film over? De show speelt zich net zoals Narvik af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt het verhaal van Alfred, een vader van drie kinderen die als arbeider werkt op een koopvaardijschip, samen met zijn jeugdvriend. Zwaar werk, maar ze zijn het gewend. Tot alles plotsklaps verandert: opeens zitten ze midden in de frontlinie en moeten ze meevechten in een oorlog waar ze nooit om hebben gevraagd, zonder wapens. Duitse onderzeeërs hebben het voorzien op hun boot.

Veelbelovende recensies

Die situatie contrasteert filmmaker Gunnar Vikene op treffende wijze met het leven van Alfreds vrouw en drie kinderen, die aan land hun dagelijkse leven voort proberen te zetten terwijl de oorlog om hen heen losbarst. De resulterende film dan wel serie scoort op IMDb een verdienstelijke 7.6, na iets meer dan duizend stemmen.

Op Rotten Tomatoes zijn slechtst twee recensies voor het oorlogsdrama te vinden, maar beide zijn wel fresh. Recensent David Rooney van The Hollywood Reporter, niet de minste publicatie, noemt de film “krachtig en meeslepend”. Ook Alex Heeney van Seventh Row is zeer enthousiast: “War Sailor is het beste soort oorlogsfilm. Een karakterdrama dat zich te midden van de oorlog afspeelt, met de meeste aandacht voor hoe de personages in de loop der jaren door de wreedheden om zich heen zijn veranderd.”

Studio John Wick dropt oorlogsfilm met perfecte score

We hebben hier duidelijk niet met een slappe B-film te maken. Sterker nog, Noorwegen heeft deze film ingestuurd als Oscar-kandidaat. Gelukkig kunnen we al snel ons eigen oordeel gaan vellen, want alle drie de afleveringen van Krigsseileren zijn vanaf 2 april op Netflix te streamen.

Krigsseileren War Sailor Netflix Oorlogsfilm en serie
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.