Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix-oorlogsfilm over eerste nederlaag Hitler is mondiale hit

We hadden het al voorspeld, en dat was ook niet zo lastig, maar Narvik is een grote hit op Netflix. De Noorse oorlogsfilm over de eerste nederlaag van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog is direct een mondiale hit.

Netflix is de laatste jaren lekker bezig op het gebied van oorlogsfilms, nog altijd een razend populair genre. Deze week betaalde zich dat uit met een recordaantal van vijftien BAFTA-nominaties en negen Oscar-nominaties voor All Quiet on the Western Front (Im Westen nichts Neues). Deze remake van de oorlogsfilm der oorlogsfilms werd door filmcritici dan ook en masse bejubeld.

Oorlogsfilm Narvik op Netflix

Maar Netflix pakt door. Van de Eerste Wereldoorlog gaan we door naar de Tweede. In de begindagen van WOII waren alle ogen gericht op het kleine Noorse stadje Narvik, waarnaar de Noorse film is genoemd. De haven in deze noordelijke kustplaats kon namelijk gebruikt worden om ijzererts vanuit Zweden te verschepen. IJzererts dat Hitler nodig had voor de productie van wapens en ander oorlogsmateriaal.

In de nieuwe oorlogsfilm van Netflix staat een Noorse soldaat centraal. Tijdens de eerste slag in de Tweede Wereldoorlog die voor Hitler een nederlaag zou betekenen, keert hij huiswaarts en ontdekt hij een schokkende waarheid over zijn vrouw.

Eerste nederlaag Hitler is wereldhit

Klaarblijkelijk ziet de wereld, en Nederland in het bijzonder, Adolf Hitler graag verliezen. Best een geruststellende gedachte. Wereldwijd staat Narvik tweede op de lijst met best bekeken films op Netflix. In Nederland en België staat de Noorse oorlogsfilm al bovenaan. Dat blijkt uit data van FlixPatrol.

narvik, netflix, noorse oorlogsfilm, nederlag hitler, wereldhit, best bekeken film
(Afbeelding: Netflix)

Leuk en aardig die kijkcijfers, maar wat zeggen de recensenten over Narvik? Laten we beginnen met het slechte nieuws. De Lagarde, onderdeel van de VARA Gids, noemt de oorlogsfilm van Netflix generiek en geeft 2 uit 5 sterren. Het gemiddelde op IMDb stemt iets vrolijker, maar jubelend is het allerminst. De rating staat op 6,7 uit 10, ofwel 3,5 sterren. Oordeel vooral zelf: de film over de eerste nederlaag van Hitler is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.