Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt ijskoude oorlogsfilm over eerste nederlaag Hitler

Netflix komt op 23 januari met Narvik, een spectaculaire oorlogsfilm over de eerste nederlaag van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren alle ogen op Narvik gericht, een klein havenstadje in Noorwegen. De haven van Narvik kon namelijk gebruikt worden om ijzererts vanuit Zweden te verschepen. IJzererts dat Hitler nodig had voor de productie van wapens en ander oorlogsmateriaal.

Cruciale veldslag in Noorwegen

Het stadje was dan ook een speerpunt tijdens de Duitse invasie in 1940. Churchill wilde alles op alles zetten om te voorkomen dat de haven in de handen van de Duitsers zou vallen. Het resultaat was niet alleen een grote veldslag, maar ook de eerste nederlaag van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 62 dagen zonken 64 schepen en werden er 86 vliegtuigen neergeschoten. 8.500 soldaten sneuvelden tijdens de veldslag, waarin ook het pittige lokale klimaat een grote rol speelde. En de inwoners van Narvik? Die zaten opgesloten tussen twee fronten.

Netflix oorlogsfilm Narvik Tweede Wereldoorlog
💥 (Afbeelding: Netflix)

Spoiler-alert: uiteindelijk wisten de geallieerden toch de Duitsers terug te dringen. Niet alleen qua strategische locaties een grote overwinning, maar ook wat propaganda en psychologie betreft; het ultieme bewijs dat de Duitse oorlogsmachine wél overwonnen kon worden. Of, zoals president Roosevelt zei in zijn beroemde toespraak uit 1942: “Kijk naar Noorwegen!”

Eindelijk een oorlogsfilm

Alleen al bij het lezen van de Wikipedia-pagina over deze cruciale veldslag zie je al een film voor je. En die is er gelukkig ook, sinds eind december. Dan hebben we het over Narvik, een Noorse oorlogsfilm. “Een onderbelicht hoofdstuk in de oorlogsgeschiedenis van Noorwegen krijgt eindelijk het format dat het verdient”, aldus de producenten, “en hopelijk ook een plek in het gemeenschappelijk, nationaal bewustzijn.”

En hoe zorg je daar effectief voor? Door voor het grootste podium te gaan. En dat gaat de oorlogsfilm krijgen ook. Narvik, zoals de film dus letterlijk heet, is namelijk vanaf 23 januari wereldwijd op Netflix te streamen. Twee maanden aan winterse oorlogsactie, schitterend in beeld gebracht in één film. Althans, de trailer belooft alvast veel goeds.

Snel op Netflix

De regie is in handen van Erik Skjoldbjærg, de Noorse regisseur die eerder al Occupied afleverde. Een oorlogsserie die zich in de nabije toekomst afspeelt, een toekomst waarin Rusland Noorwegen bezet. Met een 7.6 op IMDb is dat een absolute aanrader, dus hopelijk weet hij met Narvik op zijn minst die show te evenaren.

HBO Max pikt oorlogsfilm met perfecte score van Netflix

Op Rotten Tomatoes zijn helaas nog geen recensies te vinden, dus we zullen toch echt 23 januari af moeten wachten om zelf een oordeel te vellen. In de tussentijd hebben we in dit artikel een overzicht met de beste oorlogsfilms op Pathé Thuis voor je klaar staan.

Netflix oorlogsfilm Narvik Tweede Wereldoorlog
💥 (Afbeelding: Netflix)

Visit Narvik

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.