Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix verrast met omstreden Nederlandse oorlogsfilm vol actie

Na het uitstekende Wil, een op het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers gebaseerde oorlogsfilm, heeft Netflix nog een knaller van een recente Nederlandstalige oorlogsfilm voor je klaarstaan. Maak kennis met De Vuurlinie, over de omstreden veteraan Marco Kroon.

We maken een sprong van de Tweede Wereldoorlog naar de huidige eeuw voor Vuurlinie, een ambitieuze film over de in opspraak geraakte veteraan Marco Kraan. Hij wordt gespeeld door Waldemar Torenstra.

Van oorlogsheld naar oorlogsheld

Na een film over de Friese strijder Redbad en zeeheld Michiel de Ruyter zet filmmaker Roel Reiné dus opnieuw een Nederlandse held op een voetstuk. Je zou De Vuurlinie dan ook haast een biopic kunnen noemen.

De oorlogsfilm springt van sleutelmoment naar sleutelmoment uit het leven van Kroon. Die sprongen kun je grotendeels opdelen in twee verhaallijnen: de missie in Afghanistan waarvoor hij in 2009 tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4de Klasse werd geslagen en zijn moeizame terugkeer naar het alledaagse burgerleven in Nederland. Met onder andere het Openbaar Ministerie dat Kroon ervan verdenkt dat hij in wapens en drugs heeft gehandeld.

Spectaculaire actie in Afghanistan, weinig subtiliteit

Het resultaat is spectaculair, met gevechtsscènes die het beperkte budget van De Vuurlinie weten te ontstijgen. Laat dat maar over aan Reiné, die in Amerika een flink oeuvre aan explosieve B-films heeft opgebouwd.

Tegelijkertijd mist daarmee ook meteen de nuance die een film over een controversieel figuur deze militait juist nodig heeft. Marco Kroon en zijn vrouw hebben aan de productie van de dramafilm meegewerkt, en vrijwel elke recensent merkte vorig jaar na de première op dat je dat enorm aan de oorlogsfilm merkt.

Rehabilitatie van Marco Kroon

Het script lijkt erop gebrand om ons eraan te herinneren dat Kroon vooral een held is, een status die ook zijn minder prettige kanten moet doen vergeten. Althans, dat is de indruk die je als kijker krijgt. “Elke keer dat Waldemar Torenstra in zijn rol uit zijn slof schiet, worden we getransporteerd naar zijn verleden in Afghanistan. Deze momenten herinneren ons aan zijn uitmuntende leiderschap en lijken daarmee zijn gedrag te rechtvaardigen,” merkte de NRC op.

Of, zoals Trouw het samenvatte: “Het is eerder een poging tot rehabilitatie van Marco Kroon, die op de aftiteling nadrukkelijk wordt bedankt, dan een film die boven het anekdotische uitstijgt om iets te zeggen over trauma, militaire eer en ontspoorde agressie.”

Topcast, prima score

Desalniettemin is De Vuurlinie zeker het checken waard, al was het maar om de haast on-Nederlands spectaculaire beelden van de missie in Afghanistan. Bovendien heeft de oorlogsfilm een opvallend sterke cast: Waldemar Torenstra speelt Marco Kroon, maar ook Huub Stapel, Angela Schijf en Pierre Bokma maken onderdeel uit van de cast. Acteerprestaties die de film een nette 7.0 op IMDb opleveren.

Oftewel: hou de extreem subjectieve lens van De Vuurlinie in het achterhoofd, open Netflix en je kunt als liefhebber van het genre jezelf twee uur prima vermaken. Voor subtiliteit en een masterclass in drama kun je echter beter Wil aanzetten, de Vlaamse oorlogsfilm die Netflix afgelopen maand toevoegde.

Vuurlinie oorlogsfilm Netflix Marco Kroon 4344
(Afbeelding: KeyFilm / Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.