Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 15 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Luxe Audi A7 kost nu minder dan goedkoopste auto van Nederland

De goedkoopste auto van Nederland is de Dacia Sandero, die je nieuw vanaf 17.200 euro koopt. Voor hetzelfde geld kun je ook leuk shoppen op de tweedehandsmarkt. Zo vind je de decadente Audi A7 inmiddels als betaalbare occasion, al kleven er wel enkele risico’s aan.

De eerste generatie A7 (waar we het in dit artikel over hebben) kwam in 2010 op de markt als chique luxesedan. Nou ja, technisch gezien is het geen sedan, maar een liftback. De achterruit van de Audi A7 gaat immers mee omhoog bij het openen van de kofferbakklep.

Betaalbare occasion na flinke afschrijving

Nieuw was de A7 bepaald niet goedkoop. Zelfs voor het instapmodel betaalde je destijds minimaal 60.000 euro. Bij premium merken zoals Audi loopt de prijs echter gauw op wanneer je begint met opties aanvinken.

Audi A7 occasion goedkoopste auto van Nederland
Deze occasion koop je voor hetzelfde geld als de goedkoopste auto van Nederland. (Afbeelding: AutoTrack / Autobedrijf Sirenco)

Waar dergelijke premium modellen ook om bekend staan, is de vergeefse strijd met het afschrijvingsmonster. Om die reden pik je benzinevarianten van de Audi A7 (diesels zijn immers onaantrekkelijk) al op vanaf minder dan 15.000 euro op verkoopsite Gaspedaal.nl.

Meer risico’s dan goedkoopste auto van Nederland

Opvallend genoeg zijn dit niet enkel afgeragte exemplaren met meer dan 3 ton op de teller. Veel van de modellen in deze prijsrange hebben zelfs fors minder dan 200.000 kilometer gereden. Dat neemt niet weg dat er enkele risico’s aan kleven. Ooit dure auto’s kunnen nu wel betaalbaar in de aanschaf zijn, maar de onderhoudskosten blijven hetzelfde. En die zijn nou eenmaal wat hoger dan bij een Dacia Sandero, de goedkoopste auto van Nederland.

Audi A7 occasion goedkoopste auto van Nederland
(Afbeelding: AutoTrack / Autobedrijf Sirenco)

Sterker nog, nu de jaren van de occasion gaan tellen en met verder oplopende kilometerstanden komen er alleen maar meer onderhoudskosten bij. Bovendien zitten deze auto’s zoals de Audi A7 vol technische snufjes, dus er is ook veel dat kapot kan gaan.

Features van de Audi A7

Waar hebben we het dan over? Denk onder meer aan adaptieve demping, parkeerassistentie, regensensoren, head-up display, multizone climate-control en tal van airbags. Fijn dat het er allemaal op zit, maar voor bijna elke feature is wel weer een kabeltje, slangetje of sensor nodig die op zijn beurt ook weer stuk kan gaan.

Audi A7 occasion goedkoopste auto van Nederland
(Afbeelding: AutoTrack / Autobedrijf Sirenco)

Daarnaast is er uiteraard de 204 pk sterke 2.8-liter V6 (die in de goedkopere occasions ligt) waar na bijna 200.000 kilometer het een en ander aan kan gaan mankeren. Zijn onderhoudskosten je een rotzorg, maar wil je liever niet in een Audi A7 gezien worden? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in deze Mercedes, eveneens voordeliger dan de goedkoopste auto van Nederland en een directe concurrent van de Audi A7.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.