Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt waargebeurde oorlogsfilm over geheime leger Churchill

Netflix heeft vanuit het niks een intrigerende oorlogsfilm gedropt: A Call to Spy, een waargebeurde blockbuster over het geheime leger van Winston Churchill.

Het zijn mooie maanden voor liefhebbers van oorlogsfilms. De Nederlandse topper De Slag om de Schelde komt bijvoorbeeld binnenkort naar Netflix.

Oorlogsfilms, overal

Daar zijn niet alleen wij blij mee: ook de internationale trailer voor de Nederlandse productie gaat keihard op het YouTube-kanaal van de streamingdienst.

Ondertussen draait een intrigerende film over een bokser in Auschwitz in de bioscopen, en heeft Netflix ondertussen ook weer een aantal geprezen oudere oorlogsfilms aan zijn aanbod toegevoegd.

Die hebben we hier voor je op een rijtje gezet, maar eigenlijk zouden we nu nog een oorlogsfilm aan dat lijstje toe moeten voegen. Sinds deze week kun je namelijk A Call to Spy op de streamingdienst vinden.

Netflix dropt A Call to Spy

Dat is een film uit 2019 van Lydia Dean Pilcher, een producente wiens naam je waarschijnlijk niet zoveel zegt, maar de films die ze produceerde wel. Ze produceerde namelijk onder andere The Talented Mr. Ripley en Vanity Fair.

Sinds een paar jaar regisseert ze ook. A Call to Spy is haar tweede film in die rol. Pilcher neemt ons mee naar de Tweede Wereldoorlog, en vertelt het verhaal van drie vrouwen die voor een speciale eenheid van Winston Churchill: de Special Operations Executive.

Een eenheid die als focus had om vrouwen op te leiden tot de beste spionnen. Spionnen die uitgezonden werden over de hele wereld, en zich diep in het nazi-bolwerk nestelden om inlichtingen en kennis te stelen. Of, zoals de poster van de film het sensationeel samenvat: “Het geheime leger van Churchill.”

A Call to Spy volgt het waargebeurde verhaal van Noor Inayat Khan, Vera Atkins en Virgina Hall, die naar Frankrijk trekken met een belangrijke missie. De Duitse bezetting daar van binnenuit omver werpen.

Rotten Tomatoes-recensies

De resulterende oorlogsfilm was al in 2019 af, maar kwam door de pandemie pas vorig jaar internationaal uit, onder andere op het Edinburgh International Film Festival.

Op Rotten Tomatoes werd A Call to Spy beloond met een fatsoenlijke 72 procent van critici en een solide 81 procent van consumenten.

“Het vertellen van haar verhaal op het scherm, samen met dat van andere onderbelichte heldinnen, is een dynamischer levend eerbetoon dan welk gebouw dan ook,” zo concludeerde Caryn James van de BBC.

Onvertelde waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog mét spionnen? Daar tekenen we graag voor. Het goede nieuws is dus dat je A Call to Spy nu gewoon op Netflix kunt streamen. Veel kijkplezier!

De top 8 beste oorlogsfilms op Disney+ volgens IMDb

Netflix dropt waargebeurde oorlogsfilm over geheime leger Churchill
⚡️ (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.