Felix Decavel
Felix Decavel Netflix 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix koopt legerbasis van bijna 1 miljard: wat gaat hier gebeuren?

Vaarwel jetset, Hollywood verhuist naar New Jersey! Netflix heeft besloten een slordige 850 miljoen dollar te investeren in een verlaten legerbasis. Maar wat is de streamgigant van plan met de toevoeging van Fort Monmouth aan het vastgoedportfolio?

Zou het iets te maken hebben met de streaming wars of met het succes van All Quiet on The Western Front? In ieder geval hoopt Netflix met de aanschaf van Fort Monmouth beter gewapend te zijn tegen het steeds uitgebreidere arsenaal van de concurrentie. De voormalige militaire basis moet een van de grootste en meest moderne filmstudio’s ter wereld worden.

De legerbasis van Netflix

Fort Monmouth werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd om Amerikaanse soldaten klaar te stomen voor de Eerste Wereldoorlog. Maar aangezien de basis sinds 2005 aan het verkommeren is, zocht de staat New Jersey al geruime tijd een koper om de gigantische lap grond van meer dan een vierkante kilometer een nieuw bestemmingplan te geven.

netflix, fort monmouth
Hoe het begon (Afbeelding: Fort Monmouth)
netflix, fort monmouth
Hoe het er nu uitziet (Afbeelding: Fort Monmouth)

Symbolisch of niet, nu wil Netflix de voormalige legerbasis omdopen tot een studio waar bijvoorbeeld opnames voor toekomstige oorlogsfilms kunnen plaatsvinden. Het streambedrijf geeft aan dat het meer dan 850 miljoen dollar zal investeren om een ultramoderne productiefaciliteit te bouwen, met twaalf studio’s, aanvullende productieruimten en achterterreinen voor de opnames van tv-series en films.

netflix, legerbasis, fort monmouth
netflix, legerbasis, fort monmouth
(Afbeelding: Netflix)
netflix, legerbasis, fort monmouth
Hoe het er uit zal zien (Afbeelding: Netflix)

Netflix schat dat het in de komende 20 jaar tussen de 7,4 en 8,9 miljard dollar aan productie en bouw zal genereren voor New Jersey. De toegevoegde waarde voor de economie van de staat als rechtstreeks gevolg van die activiteit zou in diezelfde periode tussen 3,8 en 4,6 miljard dollar bedragen.

Het project zal tijdens het hoogtepunt van de bouw maar liefst 3.500 banen opleveren. Zodra de studio volledig operationeel is, schat Netflix ook dat de productie jaarlijks tussen 1.400 en 2.200 banen kan opleveren.

Daarnaast verwacht de streamgigant dat er een aanzienlijk domino-effect zal optreden. De nagelnieuwe filmstudio zou namelijk investeringen in aangrenzende industriële infrastructuur, waaronder postproductie en andere digitale faciliteiten en diensten kunnen stimuleren. De exacte films die in de studio’s zullen worden opgenomen, zijn nog niet bekend. Het bouwproject moet naar verwachting in 2027 klaar zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.