Martin de Coninck
Martin de Coninck Stijl 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Massahysterie en rijen voor de Swatch x Omega ‘Moonswatch’

Horlogeliefhebbers en -verzamelaars opgelet: Swatch en Omega hebben de handen ineengeslagen met als resultaat de prachtige ‘MoonSwatch’. Een betaalbaar, futuristisch horloge dat de wereld van armklokjes compleet op z’n kop zet. Verkrijgbaar in elf verschillende uitvoeringen voor pak ‘m beet 250 euro. Of mensen daarop zitten te wachten? De krankzinnige rijen geven het antwoord.

Voor het nieuwe horloge werd inspiratie gezocht in de iconische Omega Speedmaster Moonwatch, uitgebracht in 1965. Het was het eerste horloge dat gedragen werd op de maan. Het origineel heeft een door NASA-gecertificeerd mechanisch uurwerk. Precies deze eigenschap maakte de originele Moonwatch wereldberoemd. Natuurlijk hielp het ook mee dat het klokje om de polsen van Neil Armstrong en Buzz Aldrin hing. De verkoopprijs van de originele Omega Speedmaster Moonwatch loopt trouwens in de duizenden euro’s.

Swatch X Omega horloge in 11 uitvoeringen

Het nieuwe horloge, met de coole naam ‘MoonSwatch’, gebruikt dezelfde wijzerplaat als het origineel, maar heeft een biokeramische in plaats van metalen behuizing. Het klokje is grotendeels gemaakt van kwarts.

omega x swatch, moonswatch, horloge, collab

Wat cool is aan de nieuwe MoonSwatch van Swatch en Omgea zijn de verschillende uitvoeringen waar je uit kunt kiezen. Elke kleur heeft een andere ‘missie’. Zo is de ‘Mission to Sun’ uitgevoerd in het geel, ‘Mission tot he Moon’ in het zwart en ‘Mission to Venus’ in het roze. Daarnaast is de planeet van de uitvoering te zien aan de onderkant van het horloge.

Massahysterie en lange rijen voor het horloge

Afgelopen zaterdag was het zover en werd de Omega x Swatch ‘MoonSwatch’ uitgebracht. Verzamelaars over de hele wereld haastten zich naar lokale winkels om dit unieke klokje aan te schaffen. In Tokio stond een enorme rij mensen te wachten om naar binnen te mogen. Maar hier is de definitie van massahysterie nog te overzien. Iedereen stond netjes in de rij, zonder voor te dringen. Want dat kunnen ze in Japan.

In het Australische Chadstone zag het er al wat chaotischer uit, maar ook hier hielden de mensen het netjes.

Waar je het ook probeerde, overal ontstond massahysterie, getuige de rijen in onder meer Edinburgh, Genève, Napels en nog veel meer steden wereldwijd.

Collab nu al voor tienduizenden euro’s aangeboden

Helaas waren er niet genoeg horloges aanwezig om iedereen blij te maken, wat leidde tot behoorlijke teleurstelling. In een mum van tijd was de MoonSwatch van Omega en Swatch in alle uitvoeringen uitverkocht. Niet iedereen koopt dit unieke horloge voor de eigen verzameling. Er zijn ook genoeg handelaren die een slaatje willen slaan uit de beperkte voorraden en de collab direct daarna verpatsen.

Helaas wel voor achterlijk hoge prijzen. Zo worden de horloges al aangeboden voor tienduizenden dollars. Voor zulke bedragen moet je de Omega x Swatch ‘MoonSwatch’ wel héél graag willen hebben, plus flink diepe zakken. Maar er is hoop. Swatch heeft al aangegeven dat het géén limited edition is. Winkels krijgen nieuwe voorraden en het horloge gaat ook online de verkoop in. Dat worden weer lange rijen.

Lees hier meer over de comeback van het transparante 80’s horloge van Swatch.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.