Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze militaire slaapmethode slaap je binnen 2 minuten

Moeite met slapen? Je bent niet de enige met een onrustige nachtrust. Probeer deze militaire slaapmethode eens. Veel mensen vallen daarmee binnen 2 minuten in slaap.

Er zijn tal van trucs en rituelen te bedenken voor een betere nachtrust. Zo houden Erling Haaland en Arie Boomsa er dezelfde krankzinnige routine op na. Maar wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. En vice versa.

Militaire slaapmethode voor betere nachtrust

Wij opteren voor zo simpel en doeltreffend mogelijk onder welke omstandigheden ook. Dus klopten we aan bij militairen, die ons wezen op een militaire slaapmethode uit 1981. De slaapmethode die jou binnen 2 minuten in slaap moet helpen, wordt omschreven in het boek Relax and Win: Championship Performance.

Lloyd Bud Winter, schrijver van het boek, gebruikt de routine die is ontwikkeld door de Navy Pre-Flight School om militaire piloten binnen 2 minuten in slaap te laten vallen. Het vergt even wat training, aldus de schrijver. Maar als je de slaapmethode eenmaal onder de knie hebt, is die aangetoond effectief.

Binnen 2 minuten in slaap

Om middels deze militaire slaapmethode binnen 2 minuten in slaap te vallen, moet je een aantal stappen doorlopen. Dat lijkt eerst heel wat, maar uiteindelijk gaat het volgens beoefenaars vanzelf.

  1. Ontspan je hele gezicht. Sluit je ogen. Adem langzaam en diep in. Ontspan dan langzaam al je gezichtsspieren. (Als het helpt, begin dan met je voorhoofdspieren en werk zo naar beneden.) Ontspan je kaak, je wangen, je mond, je tong, alles. Ook je ogen; laat ze los.
  2. Laat je schouders en handen zakken. Laat alle spanning los. Ontspan je nek en bovenrug; voel jezelf wegzakken in de stoel of het bed. Begin aan de bovenkant van je rechterarm en ontspan langzaam je biceps, onderarmen en handen. Herhaal dit aan de andere kant. En vergeet niet om langzaam en diep te blijven ademen.
  3. Adem uit en ontspan je borst. Met je ontspannen schouders en armen moet dat makkelijk gaan.
  4. Ontspan je benen. Begin met je rechterdij; laat die in de stoel of het bed zakken. Doe hetzelfde met je kuit, enkel en voet. Herhaal dit met je linkerbeen.
  5. Maak nu je geest leeg. Toegegeven, het is moeilijk om nergens aan te denken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je comfortabel in het donker ligt in een tent op een berg. Of waar dan ook. Tellen werkt voor sommige mensen ook. Maar als dat niet werkt…
  6. Probeer de woorden “Niet denken” 10 seconden lang te herhalen. Als niets anders helpt, dan helpt dit je af te leiden van het denken aan wat het ook is dat je anders wakker zou kunnen houden.

Herhaal deze stappen en voel jezelf langzaam in slaap vallen. De militaire slaapmethode lijkt misschien gecompliceerd, maar is eigenlijk heel logisch. Een soort high-speed ontspannen worden, van top tot teen, inclusief de geest.

Slapen volgens de wetenschap

Heb jij meer vertrouwen in de wetenschap wat betreft in slaap vallen? Check dan deze verhelderende vragen aan een neuropsycholoog over nachtrust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.