Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Sport 4 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Van McGregor tot Mayweather: dit zijn de 10 rijkste vechtsporters ooit

Dat een carrière als vechtsporter behoorlijk lucratief kan zijn, is geen nieuws meer. Maar welke vechtersbaas heeft de meeste euro’s bij elkaar gemept? De website celebrity net worth houdt dit allemaal bij en wij hebben de tien topverdieners voor je op een rij gezet. Van Floyd Mayweather en Conor McGregor tot Anthony Joshua.

Ondanks dat er vele verschillende vechtsporten zijn, is deze top tien bepaald niet divers. Op UFC-vechter Conor McGregor na, staan er alleen maar boksers op de lijst. Wat ook opvalt is de manier waarop deze vechtsporters hun geld verdienen. Sommigen deden het allemaal met hun vuisten, andere pakten het grote geld vooral buiten de ring.

Van boksen tot UFC: de 10 rijkste vechtsporters

1. Floyd Mayweather – nettowaarde: 375 miljoen euro

Met vijftig overwinningen en geen enkele nederlaag behoort Floyd Mayweather tot de allerbeste boksers ooit. Dat zie je ook terug op zijn rekening. De onverslaanbare Amerikaan is immens populair en trekt met zijn gevechten vele kijkers. Hoogtepunten waren zijn gevechten tegen Conor McGregor en Manny Pacquiao. Hiermee verdiende hij naar verluid bijna 700 miljoen euro. Mayweather zelf beweert dat hij dik een miljard verdiend heeft aan al zijn gevechten. Een groot deel daarvan heeft hij geïnvesteerd in allerlei zaken waardoor zijn nettowaarde op 375 miljoen euro geschat wordt.

2. George Foreman – nettowaarde: 250 miljoen euro

Hij knokte tegen legendes als Muhammad Ali en was aan het einde van zijn bokscarrière de oudste zwaargewicht kampioen ooit (45 jaar). Die succes hebben hem geen windeieren gelegd, maar het grote geld kwam pas daarna. De Amerikaan plakte zijn naam op een draagbare elektrisch grill en het geld stroomde vervolgens binnen. Ook zonder de George Foreman grill had deze legendarische vechter op dit lijstje gestaan, maar dan wel een stukje lager.

3. Manny Pacquiao – nettowaarde: 185 miljoen euro

Het niveau van Floyd Mayweather wist hij net niet te halen, maar Manny Pacquiao behoort absoluut de tot de beste boksers ooit. PacMan is een Filipijnse volksheld die vele kijkers trekt. Hoe meer kijkers, hoe meer inkomsten. Dus Manny Pacquiao heeft behoorlijk wat geld binnengehaald. Toch is zijn nettowaarde relatief laag. Dat heeft er vooral mee te maken dat hij een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen schenkt.

4. Oscar de la Hoya – nettowaarde: 167 miljoen euro

Hij won wereldtitels in zes gewichtsklassen en pakte goud op de Olympische Zomerspelen van 1992. Golden Boy behoorde lange tijd tot de beste boksers, maar werd uiteindelijk in de ring voorbijgestreefd door Mayweather en Pacquiao. De la Hoya verloor van beide heren. Een doekje voor het bloeden was wel dat hij daar bijna 60 miljoen euro aan verdiende. Tegenwoordig is hij werkzaam als promoter.

5. Lennox Lewis – nettowaarde: 115 miljoen euro

Een voor veel vele minder bekende naam, maar Lennox Lewis mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. De inmiddels gestopte vechter won in zijn carrière van grootheden zoals Mike Tyson, Evander Holyfield en Vitali Klitschko. Alleen aan die drie gevechten verdiende hij naar verluid al bijna 40 miljoen euro.

6. Canelo Alvarez – nettowaarde: 115 miljoen euro

Alle voorgaande vechters in deze lijst hebben een punt gezet achter hun carrière als vechtsporter of zitten in de nadagen. Dat geldt niet voor Canelo Alvarez. De Mexicaans is momenteel één van de grootste boksers op de planeet. Hij tekende zelfs een contract voor elf gevechten ter waarde van meer dan 345 miljoen euro. Dit contract duwde hij na drie wedstrijden zelf door de versnipperaar omdat hij liever een vrij man is. Toch is de verwachting dat hij nog wel gaat stijgen op deze lijst.

7. Conor McGregor – nettowaarde: 98 miljoen euro

De enige niet bokser in de top tien van rijkste vechtsporters is natuurlijk Conor McGregor. Hij is met afstand de beste betaalde UFC-vechter en heeft ook nog wat leuke bedrijfjes naast het vechten. Toch had ook Conor McGregor deze lijst niet gehaald zonder het boksen. Zijn grootste financiële klapper is namelijk nog steeds zijn boksgevecht tegen Floyd Mayweather. De grofgebekte Ier hield aan die nederlaag ruim 70 miljoen euro over.

8. Sugar Ray Leonard – nettowaarde: 98 miljoen euro

Toen Sugar Ray Leonard een punt achter zijn bokscarrière zette, was hij al flink binnen. Vooral de gevechten tegen Marvin Hagler, Roberto Duran en Tommy Hearns lieten zijn bankrekening flink groeien. Toch komt een groot deel van zijn vermogen niet uit het boksen, maar uit vastgoed. Daarnaast verdient Sugar Ray Leonard ook leuk aan zijn bijbaantjes als motivational speaker en televisiepersoonlijkheid.

9. Anthony Joshua – nettowaarde: 54 miljoen euro

Hij staat nu nog op de negende plek, maar dat kan over een paar jaar heel anders zijn. Anthony Joshua behoort tot de beste boksers van dit moment. De Brit heeft al vele titels op zijn naam staan en is momenteel verwikkeld in een intense concurrentiestrijd met Tyson Fury. Deze aankomende gevechten kunnen Anthony Joshua een stuk rijker maken dan hij nu al is.

10. Wladimir Klitschko – nettowaarde: 54 miljoen euro

De gebroeders Vitali en Wladimir Klitschko domineerden samen van 2004 tot 2015 de zwaargewicht divisie in het boksen. Wladimir hield het als langst vol, maar verloor vervolgens van Fury en Joshua. Zo kwam er een einde aan de Oekraïense heerschappij. Toch heeft Wladimir daar wel wat aan overgehouden. Met alleen deze twee gevechten verdiende hij namelijk al 35 miljoen euro.

De rijkste UFC-vechters

Het zijn dus vooral boksers die het grote geld binnenhalen, maar ook met UFC-vechters hoef je zeker geen medelijden te hebben. Naast Conor McGregor zijn er nog genoeg andere namen die een leuke boterham verdienen met hun optredens in de octagon. Wie dat zijn, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.