Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 3 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Je maximale hypotheek als doorsnee tweeverdieners in 2024

Een huis kopen in Nederland wordt steeds moeilijker, helemaal als je alleen bent. We berekenen daarom wat je maximale hypotheek is als doorsnee Nederlandse tweeverdieners (beide een modaal inkomen) in 2024.

Mocht je nog hevig op zoek zijn naar een partner om een huis mee te kopen, check dan eerst even wat datingtrends. En nog belangrijker: neem deze adviezen van experts over gelukkig samenwonen ter harte.

Het modaal inkomen van 2024 in Nederland

In 2024 verdient de doorsnee Nederlander 44.000 euro. Dit is het modaal inkomen, dat het Centraal Planbureau (CPB) jaarlijks raamt op basis van allerlei ingewikkelde berekeningen.

Het modaal inkomen wordt gebruikt om bijvoorbeeld de maatschappelijke effecten van politieke beslissingen op de meeste Nederlanders te bepalen. Wij gebruiken het nu om de maximale hypotheek van de doorsnee Nederlander te berekenen.

Maximale hypotheek als doorsnee tweeverdieners

Zijn jij en je partner allebei exact de doorsnee Nederlander, dan verdienen jullie met 88.000 euro bruto per jaar een dubbel modaal inkomen. Bij de berekening gaan we ervan uit dat jullie allebei geen leningen of schulden hebben (die mensen schijnen te bestaan) en geen extra eigen geld inleggen.

We berekenen je maximale hypotheek met de rekentool van het onafhankelijke Independer. Let wel, het uiteindelijke bedrag is een indicatie en kan in werkelijkheid dus verschillen. Maar de berekening laat zien dat je als doorsnee Nederlandse tweeverdieners een maximale hypotheek kunt krijgen van ruim 435.000 euro. In je eentje kom je met een modaal inkomen niet verder dan een leenbedrag van 210.000 euro. Beide bij een rente van 3,64% en een rentevaste periode van 10 jaar.

Nu nog een huis kopen

In je eentje kun je als doorsnee Nederlander, met een beetje extra inleg, dit vrijstaande huis op Texel kopen. Met een dubbel modaal inkomen in 2024 komen jullie, ook met wat extra eigen inleg, in aanmerking voor deze villa. Moet je wel een paar kilometer de Duitse grens over.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.