Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 14 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

8 adviezen van experts over gelukkig samenwonen

Daten is leuk en spannend. Het is, als het goed is, een periode van vrijheid en verliefdheid. Maar dan… Wat als je erachter komt dat het echt klikt en er meer is dan een uit de hand gelopen onenightstand? Dan hebben we het dus over de serieuze fase waarin op een gegeven moment het woord ‘samenwonen’ valt. Is dat eng? Welnee.

Denk er alleen niet te makkelijk over het gezellig hokken. Samenwonen is een hele kunst. Je moet je relatie goed houden en de balans vinden tussen het samenzijn en elkaar voldoende ruimte gunnen. In veel gevallen is dat al een hele opgave, laat staan het volhouden. Geen nood, met deze acht adviezen haal je niet alleen het beste uit je relatie, je bouwt ook een solide basis op voor de toekomst.

8 adviezen over samenwonen van experts

Is het een goed idee om met je nieuwe partner in zee te gaan? Er is geen eenduidig ​​antwoord te geven, omdat elke relatie anders is. Er zijn echter een paar essentiële vragen die elke man zich kan stellen, zegt Maria Sullivan, dating-expert en vice-president van Dating.com.

  • Is het huishouden van je partner een onophoudelijke uitdaging?

“Je moet rekening houden met de gewoonten van je partner“, zegt Sullivan. “Doen ze alles zelf, of laten ze het iemand anders doen? Als dat laatste het geval is, stel jezelf dan de vraag of je die rol wel op je wil nemen”.

  • Hoe gaat het met hun financiën?

Ook al is het topic niet het meest populaire, geldzaken nemen nu eenmaal een belangrijke plaats in. “Is je partner financieel stabiel, is ze vaak te laat met het betalen van de rekeningen of weet het incassobureau inmiddels blindelings de weg te vinden naar de woning van je partner? Jij en je partner moeten er op dezelfde manier in staan ​​als het gaat om de financiën, zodat de vaste lasten altijd op tijd betaald worden”.

Tip: zorg voor een gezamenlijke rekening die enkel wordt gebruikt voor het betalen van de vaste lasten en spreek af dat je daar elke maand allebei een vast bedrag op stort.

  • Jullie vrienden en de gezamenlijke vriendenkring

De vriendenkring, zowel die van jou als van je partner, is belangrijk in je relatie. “Voordat ze bij hun partner intrekken, moeten mannen evalueren hoe ze zich voelen tegenover de vrienden van hun partner. Dit is juist belangrijk omdat iedereen die ene vriend heeft die nooit de telefoon opneemt ongevoelig is voor sociale signalen en ondanks alles meer dan welkom is”, aldus Sullivan. “Voor je het weet, woont de beste vriend van je partner gratis in huis.”

Samenwonen is cool..toch?

Natuurlijk is samenwonen hartstikke cool. Lekker uitslapen in het weekend, samen eten, op de bank hangen, niet altijd maar weer met je tas door de stad sleuren. Samenwonen is cool, maar hoe geef je vorm aan de situatie? Wat is belangrijk en waar moet je voor oppassen?

  • Je seksleven zal veranderen

Niet elke avond zal eindigen zoals je gewend bent. Geen hartstochtelijke seks tussen de lakens of juist ver weg van de slaapkamer. In plaats van het hoogtepunt van het samenzijn, krijgt seks een heel andere functie die overigens minstens zo belangrijk is.

“Als je apart leeft, maak je tijd vrij voor seks. Zo gaat dat nu eenmaal als je nog niet samenwoont. Als je constant in de buurt bent, kan de frequentie van seksuele activiteit afnemen. De oplossing is eenvoudig”, zegt Levkoff, seksuoloog en relatiedeskundige. “Maak tijd voor de intimiteit, maar stel je verwachtingen bij. Realiseer je dat je ook intiem kunt zijn zonder geslachtsgemeenschap te hebben.”

  • Samenwonen maakt een compromis noodzakelijk

Geen enkele man vindt het leuk om tijd te besteden aan het schoonmaken. Hij houdt er nou eenmaal niet van om de wc te moeten reinigen, de ramen te lappen of de was te strijken. Toch moet het gebeuren. Afgezien van de noodzaak, is het ronduit egoïstisch om dat soort vervelende zaken aan je partner over te laten.

Het goede nieuws is dat je niet alles noodzakelijkerwijs gelijkmatig hoeft te verdelen. Daarnaast is de lengte van de werkweek ook van belang. Of zoals Andrew Cherlin, Ph.D., en auteur van The Deitutionalional of American Marriage and Public and Private Families: An Introduction. “Als een van jullie 50 uur per week werkt en de andere 25, is er niets mis mee dat degene met de kortste werkweek wat meer in het huishouden doet,of dat nou de man of de vrouw is.”

  • Omarm elkaars verschillen

Het is onvermijdelijk: nu je samen leeft, zul je geleidelijk aan elkaars irritante gewoonten ontdekken. Ze maakt een vreemd geluid terwijl ze slaapt, jij laat troep achter in de badkamer. Jij ruimt je kast niet op, zij belt voor elke onbelangrijke gebeurtenis met haar moeder en vriendinnen. Inderdaad, het leven van een stelletje gaat allesbehalve over rozen.

In plaats van je voor te nemen dat je ‘het wel even gaat veranderen bij haar’, kun je ook de tijd nemen om de verschillen juist als iets bijzonders te zien.

Wynne Whitman, co-auteur van Shacking Up, geeft de voorkeur aan een zachtere, meer constructieve aanpak. “In plaats van te roepen ‘waarom laat je de was overal slingeren!’ kun je ook een subtiele benadering hanteren door ‘ik word er heel blij van als je die koffer wegzet’ te zeggen. In feite zeg je hetzelfde maar is het effect duizend maal beter.

  • Doe niet alles samen

Samenwonen of gehuwd zijn is nagenoeg hetzelfde. Ook de meest voor de hand liggende uitdaging, de relatie goedhouden, is hetzelfde. Omdat je niet langer aan het daten bent, is het cruciaal dat je de fun-factor van de relatie behoudt. Om te beginnen, wees niet te afhankelijk van elkaar. Doe dingen los van elkaar. Geef elkaar de ruimte en als iemand van huis is, bel of app dan niet om het half uur.

“Het is erg belangrijk om je eigen ding te kunnen blijven doen”, zegt Christy Whitman, schrijfster van The Art of Having It All. “Vaak maken mensen de fout om al hun andere relaties op te geven, alleen omdat ze bij iemand wonen. Besteed ook aandacht aan jezelf en je vrieden. Als je dingen los van elkaar doet, is samenzijn des te leuker.”

  • De kunst van het samenwonen: leef en leer samen

Misschien ontdek je net als elk ander stel dat de goede eigenschappen van je partner haar gebreken meer dan goedmaken. Weet dat niemand perfect is. Ze ergert zich misschien ook dood aan een heel scala aan eigenaardigheden die je jezelf hebt aangeleerd. Hoe dan ook, je hebt er samen voor gekozen. Zoek een manier om over, door of rond elk obstakel heen te komen en je relatie te laten evolueren naar iets dat nog mooier dan alleen een goed seksleven.

“Er is een misvatting dat mensen die samenwonen nooit willen trouwen”, zegt Whitman. “Ik ben het er niet mee eens, ik denk dat ze er juist voor willen zorgen dat ze maar één huwelijk hebben, ze willen zeker weten dat dit de juiste persoon is voordat ze zich definitief met elkaar gaan verbinden.”

Mens Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.