Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 31 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Samenwonen leidt vaak tot minder seks, maar daar kun je gelukkig wat aan doen

De meeste relaties beginnen behoorlijk heftig. Je kan haar maar niet uit je hoofd krijgen en elke keer dat je elkaar ziet is de drang om elkaar te bespringen enorm. Het is bijna een wonder dat je überhaupt nog uit je slaapkamer komt. Toch wordt dit vanzelf minder, vooral wanneer je gaat samenwonen loopt de seksfrequentie steeds verder terug.

Het blijft een vreemd fenomeen. Je hebt de vrouw van je dromen zo ver gekregen om met je te gaan samenwonen en toch maak je niet optimaal gebruik van het feit dat je het bijna elk moment van de dag kan doen. Hoe kan dit? Het probleem is dat meer in veel gevallen niet altijd beter is. Dit is waarom samenwonen een negatieve invloed kan hebben op je seksleven. Niet alleen de frequentie loopt achteruit, maar ook de kwaliteit.

Dat laatste valt vooral te wijten aan het feit dat we lui en gemakzuchtig worden. Bij de eerste dates werk je naar dat ene moment toe. De hele avond ben je bezig om je geestelijk en fysiek voor te bereiden. Als de actie eenmaal losbarst, ben je er helemaal klaar voor. Daarnaast ben je waarschijnlijk meer bezig met het genot van je bedpartner dan met dat van jezelf. Je wil natuurlijk wel bewijzen dat je haar kunt beminnen als een echte man.

Niemand is perfect

Wanneer je in een steady relatie zit en samenwoont, is deze drang vaak minder groot. Je hoeft er niet meer zo hard voor te werken, want je weet dat je iedere avond toch al samen in bed ligt. Daarnaast weet je inmiddels precies wat je wederhelft lekker vindt. Dat klinkt positief en dat is het ook, tenzij je er misbruik van gaat maken. Je weet met welke knoppencombinaties je de meeste effectieve combo eruit knalt om de highscore te bereiken. Het wordt seks met je hoofd en niet meer met het hart.

Een ander probleem is dat je anders naar elkaar gaat kijken. Aan het begin van je relatie probeer je altijd de beste versie van jezelf te zijn. Je lacht om al haar (slechte) grappen, bent geïnteresseerd in haar verhalen en troost haar wanneer ze in tranen vertelt over de tragische dood van haar hamster toen ze vijf was. Wanneer je eenmaal samenwoont, wordt dit steeds lastiger. Het is gewoon onmogelijk om altijd je beste jij te zijn. Hetzelfde geldt trouwens ook voor je wederhelft. Ook zij zit niet altijd te wachten op je Ajax-Feyenoord analyses.

Versla de sleur

Gelukkig betekent het niet dat je daar je seksleven voor moet opofferen, integendeel zelfs! Wanneer je veel samen bent en elkaar van top tot teen kent, beschik je juist over de middelen voor de beste seks ooit. Het is alleen wel belangrijk om de balans te vinden. Gun elkaar de ruimte en zorg dat je een leven hebt buiten je relatie. Zo ben je niet constant met elkaar bezig en kijk je meer uit naar de momenten dat je wel samen bent.

Op die momenten dat je samen bent, moet de spanning weer terugkomen. Doe moeite voor elkaar en gebruik het verrassingselement. Een vaak gehoord probleem is dat je in een sleur raakt.

Die sleur kun je doorbreken door seks anders te benaderen. Koppel de daad los van het bed en een bepaald tijdstip. Als je vanavond thuis komt ga je niet voor de televisie hangen, maar laat je zien dat je een minnaar vol passie bent. Test op klaarlichte dag hoe sterk je keukentafel is en breng het vuur terug in je relatie. Wees creatief en daag elkaar uit.

Je moet uiteindelijk niet vergeten dat je van geluk mag spreken dat je iemand hebt gevonden met wie jij je leven wil delen. Geef elkaar waardering en doe moeite voor de ander. De belangrijkste les die je moet leren, is dat je niks voor lief mag nemen. Investeer in je relatie. Je bevindt je in een situatie waar je op bijna ieder moment van de dag toegang hebt tot de beste seks van je leven. Let that sink in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.