Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 18 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Zoveel kun je verdienen als zaaddonor bij de spermabank

Als spermadonor masturbeer je uiteraard voor de goede zaak, maar tegelijk zegt niemand nee tegen een goede knaak. De vergoeding voor het doneren van sperma bij de European Sperm Bank kan oplopen tot maximaal 560 euro per maand. 

De zaadkwaliteit van mannen over de hele wereld holt hard achteruit. Ook blijven steeds meer vrouwen single. Zo’n vijf procent van de bevolking valt bovendien op hetzelfde geslacht. Om deze en nog vele andere redenen nemen mensen met een kinderwens hun toevlucht tot de spermabank, zoals de European Sperm Bank in Amsterdam. Om voldoende aanbod te hebben, geven zij een verrassend riante vergoeding aan hun zaaddonors. In dit artikel lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen om zaaddonor te worden en hoeveel je ermee verdient.

De voorwaarden voor spermadonatie

Om zaaddonor te worden, moet je eerst de volgende vier stappen doorlopen.

Na deze vier stappen ben je officieel zaaddonor en ben je 48 uur na je laatste zaadlozing welkom op het kantoor in Amsterdam voor je eerste donatie.

Zaaddonor worden: vergoeding en details

De European Sperm Bank verwacht van zaaddonoren dat ze minimaal vier keer per maand sperma doneren voor een periode van minimaal één jaar lang. Per donatie krijg je 30 euro bij aflevering en nog eens 10 euro na goedkeuring van het sperma. Heb je meer in je mars dan vier keer per maand, dan mag je ook vaker komen. Veertien keer per maand is het maximum (er moet telkens minimaal 48 uur tussen elke donatie zitten).

In totaal kun je hierdoor maximaal 560 euro per maand aan vergoedingen opstrijken. In theorie zou het kunnen dat je hiermee de vader wordt van Dzjengis Khan-achtige aantallen. Het is weliswaar wettelijk vastgelegd dat van het sperma van zaaddonoren maximaal 25 kinderen mogen worden verwerkt, verdeeld over 12 gezinnen, maar dit geldt alleen binnen Nederland.

De European Sperm Bank mag je zaad ook aan spermabanken in het buitenland verkopen en per land gelden er weer andere limieten. In theorie kun je dus honderden nakomelingen verwekken met je zaaddonaties. Bovendien strijkt de ESB grof geld op met de verkoop van sperma − critici zetten vraagtekens bij de ethiek van dit businessmodel.

sperma doneren vergoeding geld zaaddonor
(Afbeelding: European Sperm Bank)

Goed, nog even over de procedure. Voor het verrichten van de daad ligt er gelukkig geen plakkerige Playboy op je te wachten. Er is een Virtual Reality-headset met ‘een uitgebreide variatie van films’.

Wil jij gehoor geven aan de nobele roeping van het zaaddonorschap? Via de website van European Sperm Bank kun je jezelf aanmelden.

Zwart zaad

Zit je op zwart zaad, maar ontwaar je geen Jan Karbaat in jezelf? Bij Manners schrijven we regelmatig over de leukste banen zonder diploma, zoals machinist bij NS International of passagiersassistent op Schiphol. En ja, dan mag je op zo’n elektrisch karretje door Schiphol zoeven (maar niet de hele dag).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.