Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de beste horrorfilms op Netflix volgens IMDb

Netflix heeft een breed aanbod aan horrorfilms, maar daar zit helaas ook een hoop troep tussen. We helpen je het kaf van het koren te scheiden met de top acht allerbeste horrorfilms op Netflix, gerangschikt op IMDb-score.

Gordijnen dicht, lichten uit en met een dekentje op de bank griezelen; er gaat weinig boven een goede horrorfilm. Het is echter ook een filmgenre dat bol staat van de matige low-budget baggerfilms die qua poster soms amper te onderscheiden zijn van de betere horrorfilms.

De beste horrorfilms op Netflix volgens IMDb

Daarom helpen we je een handje door het meest actuele aanbod van Netflix erbij te pakken, en de top acht allerbeste horrorfilms op het platform voor je op een rijtje te zetten, gerangschikt op basis van IMDb-score. Je bent gewaarschuwd!

8. Night of the Eagle (1962)

We trappen af met de oudste film uit dit lijstje; de horrorfilm Night of the Eagle, ook wel bekend als Burn, Witch, Burn! Een professor in de psychologie komt erachter dat hij zijn carrière niet geheel aan zijn eigen prestaties te danken heeft. Zijn vrouw gebruikt namelijk stiekem hekserij om hem te helpen. Wanneer hij daar een stokje voor denkt te steken door haar occulte voorwerpen te vernietigen, ontketent hij duistere krachten die hen allebei in gevaar brengen. Night of the Eagle viel destijds vooral op door de psychologische diepgang, een flink contrast ten opzichte van genregenoten. Vind je 1962 toch wat te lang geleden? Dan kun je ook het boek checken waar deze horrorfilm op gebaseerd is, Conjure Wife van Fritz Leiber.

🍿IMDb-score: 6.9

7. Tenebre (1982)

Tenebre was en is zo gewelddadig, dat de horrorfilm aanvankelijk in meerdere landen verbannen werd. Een feit dat de echte horrorfan natuurlijk alleen maar nieuwsgieriger maakt. De film gaat over Peter Neal, een horrorauteur die in Rome is om zijn nieuwe boek te promoten. Wanneer er een reeks brute moorden plaatsvindt die precies de moorden uit zijn boek nabootsen, komt de schrijver opeens zelf onder een vergrootglas te liggen… Ondergewaardeerd pareltje op Netflix!

🍿IMDb-score: 7.0

6. The Platform (2019)

Netflix scoort zelf ook in dit genre, met de Original El Hoyo, ook wel bekend als The Platform. De insteek van deze horrorfilm is simpel doch effectief: in een gevangenis genaamd The Pit worden alle gevangeniscellen verticaal ingedeeld, boven elkaar dus. Elke dag wordt er van bovenaf voedsel gedistribueerd, waardoor de lagere platformen het met de restjes moeten doen. Goreng, een nieuwe inmate, besluit zich een weg omhoog te banen door de dodelijke hiërarchie. Een meeslepende horrorfilm met verrassend effectief sociaal commentaar, dat even veel over onze eigen welvaartsongelijkheid als over deze fictieve gevangenis zegt.

🍿IMDb-score: 7.0

5. The Call (2020)

Fans van tijdsreisfilms, opgelet! Op het Zuid-Koreaanse platteland komt Seo-yeon, een doodnormale jonge vrouw, opeens een mysterieuze telefoon tegen in het huis waarin ze opgroeide. Ze begint telefoontjes te krijgen van Young-sook. Het horror-element? De beller belt vanuit het verleden. Verder gaan we niets verklappen, want de levensgevaarlijke achtbaanrit die dan begint is des te toffer als je geen idee hebt wat er aan zit te komen. Deze horrorfilm is overigens een remake van de Britse film The Caller, uit 2011.

🍿IMDb-score: 7.1

4. Don’t Breathe (2016)

Het leek de drie jonge dieven zo simpel: een blinde man die op zichzelf woont, in een huis vol geld. Een ideaal doelwit, zou je denken. Tot blijkt dat de blinde man geen doorsnee slachtoffer is, en de dieven opeens opgesloten zitten in het huis dat hij tot op de centimeter kent. Een claustrofobische, meeslepende film waarin regisseur Frede Alvarez zo met licht speelt dat je thuis ook het liefst wegkruipt.

🍿IMDb-score: 7.1

3. Midsommar (2019)

We zijn aanbeland bij de top drie beste horrorfilms op Netflix. Die begint met een van de beste horrorfilms van de afgelopen tien jaar: Midsommar. De door Florence Pugh gespeelde Dani besluit na een moeilijke periode met haar vriend en zijn vrienden mee te gaan naar een bijzonder festival, dat slechts eens in de negentig jaar plaatsvindt. Wat lijkt te beginnen als een idyllische retraite, transformeert al snel tot angstaanjagende en ronduit gestoorde rituelen. Gooi daar de rouw en emotionele instabiliteit van Dani bovenop en je hebt de perfecte cocktail voor een psychologische horrorfilm die je in je hoofd gaat zitten. Brrr.

🍿IMDb-score: 7.1

2. Saw (2004)

In het horrorgenre kom je al snel uit bij Saw. Ondanks de recente heropleving van de langlopende reeks keren de meeste fans toch het liefste terug naar de eerste, uit 2004. Toen de film nog iedereen wist te verrassen, in plaats van een eindeloos herhaalde en opgerekte filmformule. In slechts achttien dagen filmden de makers deze parel van een horrorfilm, waarin de Jigsaw Killer dodelijke spelletjes speelt met zijn slachtoffer, terwijl de politie alles op alles zet om de seriemoordenaar op te sporen. Door slim gebruik te maken van een low-budget-stijltje is de resulterende film des te angstaanjagender.

🍿IMDb-score: 7.6

1. Jaws (1975)

Laten we eerlijk zijn: ironisch genoeg is de nummer 1 van dit lijstje met de beste horrorfilms op Netflix ook direct de film waar je het minst van gaat schrikken of griezelen. Maar ja, technisch gezien is het iconische meesterwerk Jaws wel een horrorfilm, al helemaal als we de de labeltjes van de streamingdienst moeten geloven. Steven Spielberg schreef filmgeschiedenis met een dodelijke killer shark die de wateren rondom een klein Amerikaans eilandje terroriseert. Altijd de moeite waard om te herkijken, al was het maar vanwege de legendarische soundtrack.

🍿IMDb-score: 8.1

Ben je toch minder van de horror of heb je alle bovenstaande films al gezien? Check dan ook ons lijstje met de oorlogsfilms op Netflix die de perfecte 100 procent scoren op Rotten Tomatoes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.