Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 19 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Het inkomen per leeftijd in Nederland volgens nieuwe CBS-data

Verdien ik wel genoeg? En wat verdienen mijn leeftijdsgenoten eigenlijk? Die vragen zijn ongetwijfeld weleens door je heen geschoten. Voor wat vergelijkingsmateriaal hebben wij nu het antwoord. Zo hoog is het besteedbaar inkomen per leeftijd in Nederland.

Deze week bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de jaarlijkse Monitor Brede Welvaart uit. Het rapport zoomt onder ander in op het vermogen en inkomen van Nederlanders, maar vergelijkt deze gegevens ook met de rest van de landen in de Europese Unie. Zoals gezegd is het rapport deze week gepubliceerd, dat betekent echter niet dat de bedragen ook over dit jaar gaan. In het rapport worden analyses gemaakt op basis van de gegevens van 2022.

Inkomen in Nederland

Het gemiddeld besteedbaar uitkomen komt uit op een bedrag van 35.400 euro per huishouden. Toch zegt het gemiddelde niet alles: door uitschieters naar boven toe, valt het gemiddeld besteedbaar inkomen hoger uit dan de mediaan. De mediaan van het besteedbaar inkomen komt uit op een bedrag van 31.600 euro. De mediaan verwijst naar het bedrag waarbij de helft van alle huishoudens minder dan het bedrag te besteden heeft.

Besteedbaar inkomen per leeftijd

De hoogte van het besteedbaar inkomen per huishouden is deels afhankelijk van de leeftijd van de hoofdkostwinner. Uit de Monitor Brede Welvaart blijkt dat huishoudens met een relatief jonge hoofdkostwinner over het algemeen een lager besteedbaar inkomen heeft andere huishoudens. Voornamelijk het besteedbaar inkomen van huishoudens met een hoofdkostwinner van jonger dan 25 jaar ligt ver onder de mediaan.

Het overzicht van het besteedbaar inkomen per leeftijd vind je in onderstaande tabel.

LeeftijdBesteedbaar inkomen (mediaan)
Jonger dan 25 jaar13.900 euro
25 tot 35 jaar32.200 euro
35 tot 45 jaar33.700 euro
45 tot 55 jaar36.500 euro
55 tot 65 jaar36.400 euro
65 tot 75 jaar29.800 euro
75 jaar en ouder25.300 euro
Mediaan31.600 euro
Bron: CBS Monitor Brede Welvaart 2024

Vanaf de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar loopt het besteedbaar inkomen per huishouden op. Vanaf de leeftijd 65 tot 75 jaar neemt het besteedbaar inkomen per huishouden op. Wil jij meer weten over de welvaart in Nederland? De volledige Monitor Brede Welvaart kun je gratis downloaden via de website van Rijksoverheid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.