Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 5 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

5 grote datingtrends en 50 populaire Tinder-voorkeuren in 2022

Als je single bent, is Tinder waarschijnlijk een app die je standaard op je telefoon hebt. En dan probeer je natuurlijk origineel te zijn, maar ook daarin ben je niet de enige. De dating-app heeft de grootste datingtrends en populairste voorkeuren van 2022 in Nederland voor je op een rij gezet.

Ja, je wordt in de gaten gehouden tijdens het swipen en maken van je profiel. Maar wees gerust, volgens Tinder worden alle gegevens anoniem verzameld. Aan jou om te beoordelen of je jezelf aangetast voelt in je privacy.

De datingtrends van 2022 volgens Tinder

Het is hoe dan ook leuk om Year in Swipe 2022 van Tinder onder de loep te nemen. Een soort Spotify Wrapped, maar dan onder daters.

1. Jonge singles (18-15 jaar) zien de ‘situationship’ als echte relatiestatus

Meer dan een hook-up, maar niet helemaal een traditionele relatie. De “situationship” staat anno 2022 bekend als een casual en vrijblijvende relatie waarbij die status duidelijk wordt uitgesproken. Tinder zag wereldwijd een stijging van 49%1 van leden die deze nieuwe relatie-status aan hun profiel toevoegden. Meer dan 1 op de 10 jonge singles wereldwijd zei dat ze de voorkeur geven aan situationships als een manier om een relatie te ontwikkelen met minder druk2.

2. De dinner-date is passé

Het lijkt erop dat de activiteiten die we vaak tijdens de pandemie ondernamen zijn blijven hangen. Vermeldingen van “Picknicken” en “Museum” in Nederlandse Tinder bio’s zijn dit jaar toegenomen2, wat kan betekenen dat singles elkaar tegenwoordig ontmoeten via meer dan alleen een diner en drankjes. Ze kiezen voor minder traditionele en meer authentieke manieren om elkaar te leren kennen. Andere creatieve activiteiten zoals pottenbakken, karaoke en een kookcursus volgen kwamen allemaal voor in de top 10 van activiteiten op Tinder dates in Nederland.

3. Sterrenbeelden opvallend populair op Tinder-profielen

De sterrenbeelden Ram, Leeuw en Vissen werden in Nederland het meest in profielen gebruikt. Wereldwijd waren dit Leeuw, Schorpioen en Kreeft. Verrassend genoeg waren alle sterrenbeelden het meest geneigd om met exact hetzelfde sterrenbeeld te daten.

4. Jonge singles gaan terug naar de jaren 90

De snelst groeiende interesses op Tinder wereldwijd waren trends uit het verleden zoals 90’s Kid, Anime en Sneakers. Zelfs het favoriete “nieuwe” oude liedje van iedereen, “Running Up That Hill” van Kate Bush, maakte een comeback en stond in de wereldwijde top 10 van Spotify liedjes die op Tinder-profielen werden genoemd4.

5. Standpunten over maatschappelijke onderwerpen kunnen een match maken of breken

Een van de datingtrends die de burger moed geven: driekwart van de singles wereldwijd zocht een match die interesse heeft in maatschappelijke onderwerpen. Dit jaar voegden zelfs zoveel Tinder-leden de Oekraïense vlag toe aan hun profiel om steun te betuigen aan Oekraïne, dat deze op een gegeven moment in de wereldwijde top 10 van trending emoji’s op de app stond. Daarnaast zijn de interesses Activisme en Kiesrecht dit jaar in Nederland toegenomen.

Top 10 activiteiten tijdens een date in 2022

Naast datingtrends heeft Tinder ook bijgehouden wat mensen het meest doen tijdens hun date als ze eenmaal een match hebben.

 1. Drankje doen
 2. Musea
 3. Een picknick
 4. Naar de film
 5. Comedy show
 6. Karaoke
 7. Pottenbakken
 8. Speelhal
 9. Kookcursus
 10. Concert/Festival

Top 10 meest aantrekkelijke interesses in 2022

Ook de meest aantrekkelijke interesses op Tinder-profielen in Nederland zijn uit de doeken gedaan. Doe er je voordeel mee.

 1. Muziek
 2. Reizen
 3. Sport
 4. Netflix
 5. Een drankje doen
 6. Fitness
 7. Koken
 8. Wijn
 9. Bioscoop
 10. Festivals

Top 10 meest aantrekkelijke series

Ook met series op je Tinder-profiel kun je scoren in Nederland. Toch staat samen Netflix kijken niet tussen de datingtrends van 2022.

 1. The Office
 2. Stranger things
 3. How I met your mother
 4. RuPaul’s Drag Race
 5. Euphoria
 6. Heartstopper
 7. Peaky Blinders
 8. House of the Dragon
 9. Breaking Bad
 10. Love Island

Top 10 meest aantrekkelijke sporten in Nederland

En voor sporten geldt hetzelfde. Veel matches? Grote kans dat je een van deze sporten in je Tinder-profiel hebt staan.

 1. Dansen
 2. Voetbal
 3. Basketbal
 4. Hardlopen
 5. Zwemmen
 6. Rugby
 7. Yoga
 8. Skateboarden
 9. Bodybuilding
 10. Hiken

De meest genoemde Spotify-hits

Niets zo gevoelig voor muziek als verliefde mensen of mensen met liefdesverdriet. Dit waren de populairste Spotify-songs in Nederland op Tinder.

 1. Glass Animals – Heat Waves
 2. Harry Styles – As It Was
 3. J. Cole – No Role Modelz
 4. Jack Harlow – First Class
 5. Encanto Cast – We Don’t Talk About Bruno
 6. Gunna, Future, Young Thug – Pushin P (feat. Young Thug)
 7. Steve Lacy – Bad Habit
 8. Frank Ocean – Lost
 9. Drake – Jimmy Cooks (feat. 21 Savage)
 10. Mac Miller – The Spins

Nou, speel in op deze datingtrends en swipen maar! Met dit trucje voorkom je dat je een crimineel datet via Tinder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.