Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Domper voor Max Verstappen na onthulling motor Hamilton in Qatar

Lewis Hamilton reed gisteren niet met de nieuwe motor, waarmee hij eerder zo snel was tijdens de Grand Prix van Brazilië. Tijdens de Formule 1-race in Qatar reed hij dus nog met de oude motor, zo onthulde Mercedes-teambaas Toto Wolff na de race. En dat is een domper voor Max Verstappen, want tijdens de volgende race, in Saudi-Arabië, wordt er wel weer met die snellere motor gereden.

Voor de Grand Prix van Brazilië paste Mercedes voor de vijfde keer een motorwissel toe. Dit in ruil voor een gridstraf van vijf plaatsen, omdat het de tweede motorwissel boven het limiet van drie was. Voor de eerste boven limiet stond al een gridstraf van tien plaatsen naar achteren. Een onlogische regelgeving, aldus Max Verstappen.

Lewis Hamilton reed met oude motor in Qatar

Feit is dat Lewis Hamilton in Brazilië in no-time alles en iedereen inhaalde en comfortabel naar de eerste plek reed. In Qatar was iedereen in de veronderstelling dat de Britse Formule 1-coureur ook met de nieuwe motor reed, en gezien de snelste raceronde van Max Verstappen en de kleine verschillen in rondetijden was men in kamp Red Bull optimistisch over de verschillen. Maar wat blijkt? Mercedes reed met de oude motor.

Toto Wolff verklaarde zich nader tegenover Sky Sports, na de Grand Prix van Qatar. “De nieuwe motor wordt pas in Saudi-Arabië weer ingezet. Dat is een beter circuit voor ons”, aldus de teambaas van Mercedes. “Er is daar een lang recht stuk, dus we zullen onze pittige motor weer van stal halen, die we hier in Qatar niet hebben gebruikt. Hopelijk doet Valtteri Bottas daar ook bovenin mee, want we hebben hem nodig.”

Max Verstappen nog steeds op kop in Formule 1

Met nog twee races te gaan (Saudi-Arabië en Abu Dhabi) is het ongekend spannend in de strijd om het wereldkampioenschap in de Formule 1. Max Verstappen staat in het klassement nog 8 punten voor op zijn rivaal Lewis Hamilton. Het verschil in punten tussen de eerste en tweede plaats na een race is 7 punten en voor de snelste ronde krijg je 1 punt. Mocht Lewis Hamilton in Saudi-Arabië eerste worden met de snelste raceronde en Max Verstappen tweede, dan gaan ze met precies evenveel punten de laatste Grand Prix van het seizoen in. Met de nieuwe motor van Mercedes lijkt het misschien al een gespeelde strijd, maar in de racesport zijn vreemdere dingen gebeurd. Bovendien zal de nieuwe aandrijving niet zoveel vermogen als in Brazilië hebben. En Max is natuurlijk Max.

Bekijk hier de kalender van het huidige Formule 1-seizoen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.