Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 28 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen raakt mogelijk miljoenen kwijt door nieuwe regel

Max Verstappen zag zijn salaris in de afgelopen jaren flink groeien, maar daar gaat mogelijk een einde aan komen. De Formule 1-teams zijn onlangs in beraad gegaan over een mogelijke limiet voor coureurssalarissen. Nu is bekend geworden dat ze tot een principeakkoord zijn gekomen. Dit betekent dat er vanaf 2023 waarschijnlijk een limiet komt, en dat is slecht nieuws voor een aantal coureurs.

De meeste mannen die nu rondrijden in de Formule 1 gaan er straks niet op achteruit. De voorgestelde limiet ligt voorlopig namelijk op 30 miljoen dollar per team. Daar moeten dus beide rijders van betaald gaan worden. Veel van de coureurs kunnen alleen maar dromen van deze bedragen. Slechts een enkeling komt hierbij in de buurt, of gaat er zelfs met een paar miljoen overheen. We hebben het dan vooral over mannen als Lewis Hamilton en Max Verstappen.

MAx Verstappen en Lewis Hamilton moeten flink inleveren

Hoewel het moeilijk is om precies vast te stellen wat de Formule 1-coureurs in totaal verdienen, kunnen we met redelijke zekerheid zeggen dat Verstappen in zijn eentje boven de limiet zit. Volgens het Italiaanse La Gazzetta dello Sport zit de Nederlander nu op een basissalaris van 36 miljoen euro. Dit staat vast voor de aankomende drie jaar. Grote kans dat hij daarna meer dan tien miljoen euro moet inleveren. De limiet is vanaf 2023 namelijk omgerekend nog geen 26 miljoen euro. En daarvan moet dus ook zijn teamgenoot betaald worden.

Voor Lewis Hamilton is het nog erger. De Brit krijgt dit seizoen naar verluidt 44 miljoen euro om zijn zwarte Mercedes over het circuit te sturen. Er wordt zelfs beweerd dat hij tegen de 50 miljoen euro verdient. Als dat zo is, hangt Hamilton dus een halvering van het salaris boven zijn hoofd. Ook bij Ferrari zal het krap gaan worden. De kans is immers groot dat Charles Leclerc en Carlos Sainz samen over de limiet heen gaan.

Formule 1 wordt een stuk “goedkoper”

Deze limiet is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen die bedoeld zijn om de torenhoge kosten in de Formule 1 terug te dringen. Zo moeten de teams zich vanaf 2021 aan een budgetcap van 145 miljoen dollar houden. De coureurs en drie best betaalde werknemers vallen daar niet onder, maar er komen mogelijk dus ook voor hen aparte limieten. Allemaal om ervoor te zorgen dat de sport eerlijker wordt.

Max Verstappen nog niet de rijkste

Overigens hoeven we ons nog geen zorgen te maken over de financiële toekomst van Max Verstappen. De limiet geldt namelijk alleen voor het salaris dat de coureurs ontvangen van hun team. Sponsorinkomsten en andere deals staan hier los van. Die heeft Max ook hard nodig als hij de beste betaalde Nederlandse sporter wil worden. Op dit moment staat hij derde op ruime afstand van deze twee koplopers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.