Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Disney drukt op alarmknop: Marvel Studios moet terug naar tekentafel

Marvel Studios gaat veranderen. De barrage aan nieuwe films en series van de afgelopen tijd zal in Phase 5 en 6 tot een einde komen, als gevolg van een enorme koerscorrectie vanuit het moederschip, Disney.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania trapte afgelopen week Phase 5 af, een nieuw hoofdstuk binnen het Marvel Cinematic Universe. Fans én critici hoopten op een nieuw begin, na een opvallend wisselvallig Phase 4. Na Endgame missen de films en series van Marvel Studios duidelijk focus. Het gebrek aan één centrale schurk en het toch willen focussen op een overkoepelend plot heeft de projecten van de afgelopen jaren duidelijk parten gespeeld.

Marvel moet terug naar de tekentafel

Klein probleem: ook Quantumania lijkt die vloek niet te gaan doorbreken. Sterker nog, Phase 5 is officieel begonnen met de slechtst beoordeelde film uit de geschiedenis van het Marvel Cinematic Universe. De derde Ant-Man is niet alleen de tweede film die Rotten is op Rotten Tomatoes, na Eternals, maar pakt ook nog eens de laagste beoordeling mee. En dan hebben we het over alle 31 Marvel-films!

Is Marvel Studios-baas Kevin Feige na het monstersucces van Avengers: Endgame uit het oog verloren dat less toch echt more is? Daar lijkt het wel sterk op. Het is tijd voor de studio om een stapje terug te doen, en terug te gaan naar de tekentafel. Dat vinden niet alleen de meeste fans, want Disney’s teruggekeerde CEO Bob Iger maakt zich ook duidelijk zorgen.

Bob Iger Disney Star Wars Marvel
Bob Iger (Afbeelding: VALERIE MACON / AFP)

Minder kosten, meer kwaliteit

Sterker nog, de kans is groot dat Marvel zijn plannen voor de komende jaren terug moet gaan schroeven. Ondanks het feit dat er al lang een uitgebreide filmagenda bekend is gemaakt. Iger hangt al met zijn hand boven de grote rode stop-knop, zo blijkt uit een zogenaamde earnings call met aandeelhouders.

“We denken dat we een kans hebben om, middels agressievere curatie, kosten in onze entertainmentkant en in het algemeen, in volume, te verlagen,” aldus de 72-jarige CEO. Later in dezelfde presentatie noemde hij specifiek Marvel en Pixar, en benadrukte hij tegenover de investeerders dat “we beter moeten zijn in het cureren” van de output van de merken en “de kosten moeten drukken bij alles wat we maken, want hoewel we enorm trots zijn op wat er op het scherm verschijnt, zijn we op een punt aangekomen dat het buitengewoon duur is geworden. En we willen alle kwaliteit. We willen de kwaliteit op het scherm, maar we moeten kijken naar wat dat ons kost.”

Enorme correctie

Daar blijft het niet bij. Goed ingelichte journalisten van vakblad The Hollywood Reporter citeerden in een recent artikel een insider die bekend is met de interne planning van Disney, en spreken daarbij van een “massive correction” voor hoe Marvel de laatste paar jaar heeft gewerkt. Oftewel: jaren waarin de barrage van films en series flink werd opgeschroefd.

Die “enorme correctie” is al subtiel bevestigd door Marvel Studios-baas Kevin Feige. In een interview eerder deze maand met Entertainment Weekly zinspeelde hij er al op: “Ik denk dat een van de krachtige aspecten van Marvel Studios is dat de films en shows goed inspelen op de tijdgeest. Het is moeilijker om de tijdgeest te raken als er zoveel producten zijn – en zoveel ‘content’, zoals ze zeggen, wat een woord is waar ik een hekel aan heb.”

De 8 Oscar-nominaties voor Beste Film en waar je ze streamt

Ant-Man and the Wasp: Quantumania eerste reacties Marvel
Ant-Man vs. Kang (Afbeelding: Marvel Studios)

Marvel-baas bevestigt gevolgen

In Phase 5 en Phase 6 past Marvel daarom zijn strategie aan, aldus de studiobaas: “We willen dat Marvel Studios en de MCU projecten echt opvallen en indruk maken. Dus, mensen zullen zien dat als we verder komen in Phase 5 en 6, het tempo waarin we de Disney+-shows uitbrengen zal veranderen zodat ze elk een kans krijgen om te schitteren.”

Voorlopig gaat de correctie dus enkel ten koste van de shows die aangekondigd zijn voor Disney+. Insiders voorspellen dat Echo en Ironheart opgeschoven zullen worden naar 2024, zodat Secret Invasion en het tweede seizoen van Loki meer ruimte krijgen om te scoren. Een slimme zet, want in de barrage aan nieuwe Marvel-titels van afgelopen jaar kreeg bijvoorbeeld Ms. Marvel niet de aandacht en promotie die de show verdiende.

Ook de films ontkomen er niet aan

Dan hebben we het puur over de series van Marvel, maar het moge duidelijk zijn dat in de toekomst ook de plannen voor nieuwe bioscoopfilms binnen een compleet andere bril beoordeeld zullen gaan worden, zowel door Marvel Studios als door Disney zelf. Ja, Marvel is nog steeds een enorme cashcow, maar in de context van massaontslagen en herstructureringen ontkomen zelfs de superhelden niet aan een zuiniger en voorzichtiger beleid. Ach, als dat betekent dat de titels die Marvel wél uitbrengt vaker weer een schot in de roos worden, dan hoor je ons niet klagen!

THREW

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.