Felix Decavel
Felix Decavel Voetbal 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Van Gaal, lees mee: Mourinho geeft winstgarantie met deze taktiek

In zijn eerste periode bij Barcelona nam Louis van Gaal het Portugese jonkie José Mourinho onder de arm als assistent. En als het van John Terry afhangt, moet de meester tijdens het WK in Qatar gebruik maken van het tactisch vernuft van de leerling. “Garantie op winst.”

Argentinië wordt een zware kluif voor Nederland. Niet alleen omdat het een elftal vol gestoorde strijders is, maar natuurlijk vooral vanwege de beste voetballer ooit die in het blauw-witte shirt rondloopt.

Krankzinnig nieuw contract wacht Messi bij PSG na WK in Qatar

Misschien moet Louis van Gaal ‘alternatieve’ tactieken bedenken waarmee het – beperkte – Nederlands Elftal die de dekselse Argentijnen en later de Brazilianen kan bedonderen. Hopelijk heeft hij het nummer van José Mourinho nog. Kunnen ze nog snel via FaceTime een koffietje drinken voor de kwartfinale-kraker op het WK in Qatar.

De tactiek waarmee Mourinho winst garandeert

Tegenwoordig is John Terry een gewaardeerd voetbalanalist. De clublegende van Chelsea heeft onder Mourinho dan ook heel wat opgestoken. En af en toe licht de staalharde ex-centrale verdediger een tipje van de sluier over de dubieuze praktijken van zijn voormalige coach. Luisteren jullie, Virgil van Dijk en Louis van Gaal?

Wanneer er gevraagd wordt naar waar Mourinho het meeste om gaf, is het antwoord van Terry eerst kort en krachtig: “De winst.” Maar om extra in de verf te zetten tot hoever de Portugees het soms drijft, laat hij een mooie anekdote los die Oranje wel eens van pas zou kunnen komen op het WK in Qatar.

Nu even opletten, Louis van Gaal

“Als we 1-0 voorstonden met nog 10 à 15 minuten op de klok, moesten Gary Cahill en ik zonder uitzondering van Mourinho proberen om bij stilstaande fases allebei tegelijk tegen de grond te gaan. Dan kan de scheidsrechter ons immers niet het veld afsturen voor verzorging en het spel laten doorgaan.” De Portugees noemde dit een garantie op winst. Goed, dan moet je wel eerst een doelpunt maken.

Ook al is de blessuretijd drastisch omhoog geschoten op dit toernooi, het kan doorslaggevend zijn. Of het heel sportief zou zijn van Oranje en Van Gaal om deze ‘tactiek’ op het WK in Qatar toe te passen, laten we het in het midden. Maar het is niet alsof de Argentijnen geen dozijn schwalbes uit hun benen zullen schudden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.