Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

5 verrassende gezondheidsvoordelen van whisky (met mate)

Whisky smaakt niet alleen goed, de drank is ook relatief gezond. Verschillende onderzoeken zijn te trechteren tot deze vijf verrassende gezondheidsvoordelen.

Net als voor alle andere geneugten des levens geldt natuurlijk wel; geniet met mate. Neem dit artikel met een knipoog, we gaan je echt niet vertellen dat je meer moet drinken, maar er zitten wel degelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen aan whisky. Alcohol an sich is ongezond, maar tijdens een borrel is het altijd leuk om even deze goede eigenschappen te noemen.

Verrassende gezondheidsvoordelen van whisky

Van regelrechte slokdarmverschroeiers tot complexe whisky’s die de tong strelen. De gezondheidsvoordelen (Forbes) gaan eigenlijk op voor alle soorten whisky, ongeacht prijs, kwaliteit en spelling. Dus ook de Ierse ‘whiskey’ en Amerikaanse bourbons mogen open.

1. Geen vet en nagenoeg geen natrium en suiker

Niet alleen is whisky een verademing voor de smaakpapillen, het goudbruine genot bevat 0% vet en nagenoeg geen natrium. Daarnaast is de aanwezige suiker van het goede ‘simpele’ soort, dat snel wordt verwerkt door het lichaam. Lees hier meer alcoholische drankjes die laag zijn in calorieën.

2. Helpt in de strijd tegen verkoudheid

Een slecht excuus om toch een lekkere borrel in te schenken als je zwaar verkouden bent? Niet helemaal. Hoewel de infectie niet direct wordt bestreden met whisky, verwijden de bloedvaten. Hierdoor kunnen slijmvliezen de infectie makkelijker bestrijden.

3. Bevordert de spijsvertering

Whisky drinken is vaak onderdeel van een bourgondische levensstijl. Naast een goed glas past stevig tafelen ook perfect in deze lifestyle. Uitbuiken kan vervolgens een zware last zijn en een after dinner dip is niet wenselijk als je in goed gezelschap verkeert. De oplossing: drink een glas whisky ná het diner. De drank is namelijk high-proof en stimuleert daarmee de maagenzymen. Hierdoor komt de spijsvertering sneller in actie. Een borrel na de maaltijd heet niet voor niets een ‘digestief’.

4. Boost voor het immuunsysteem

Naast het bestrijden van een verkoudheid, helpt whisky deze vervelende ziekte ook te voorkomen. De drank bevat namelijk ellaginezuur, een soort superingrediënt dat in combinatie met vitamines het immuunsysteem boosten en ziektes te bestrijdt. Ellaginezuur komt trouwens ook voor in wijn en fruit; het niveau in whisky ligt alleen een stuk hoger.

5. Minder risico op bloedproppen

We sluiten de lijst af met een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van whisky. De godendrank is namelijk een natuurlijke bloedverdunner waarmee de vorming van bloedproppen wordt voorkomen. Bloedproppen vormen vooral een groot gevaar voor personen met een hoog cholesterolgehalte. Gelukkig heeft whisky ook een positief effect op cholesterol. Het goede cholesterol wordt bevordert, terwijl het slechte cholesterol wordt bestreden. Nogmaals: dit geldt allemaal alleen bij een zeer matige consumptie.

Houd je van een goed glas whisky, maar ben je ook sportief aangelegd? Dan is de Dramathon misschien een mooie aanvulling voor jouw bucketlist.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.