Marlon Labrie
Marlon Labrie Reizen 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Dramathon 2021: de ultieme marathon voor whisky-liefhebbers

Sport en drank is in het eerste opzicht niet de allerbeste combinatie, maar in Schotland weten ze deze elementen goed te combineren. Zaterdag 16 oktober 2021 vind de Dramathon plaats. Tijdens deze marathon loop je door adembenemende landschappen langs talloze bekende whisky-distilleerderijen. Proeven mag.

Het concept is top. Jij loopt alleen of samen met vrienden een prachtige looproute dwars het robuuste Schotse landschap. De Dramathon wordt gelopen in de noord-oostelijke regio Speyside, die bekendstaat om zijn kastelen, rivieren, dorpjes en prachtige natuur. De route neemt je mee naar de mooiste distilleerderijen die Schotland je te bieden heeft. Eén ongeschreven voorwaarde: je moet wel van single malt whisky houden.

Dramarathon 2021 in verschillende disciplines

Om ervoor te zorgen dat iedereen plezier haalt uit de Dramathon, hoeft niet iedereen een volledige marathon te lopen. De wedstrijd is opgedeeld in vier verschillende races.

De diehards kunnen gewoon de 42 kilometer lopen, beginners kunnen kiezen voor 10 kilometer. Er is ook een halve marathon en er is een mogelijkheid om een volledige marathon met zijn vieren te lopen als een estafette.

Hoe meer kilometers, des te meer whisky

Hoe meer kilometers je maakt, des te meer distilleerderijen je passeert. Deelnemers die de hele marathon uitlopen, komen de distilleerderijen van Glenfarclas, Ballindalloch, Tamdhu, Knockando, Dalmunach, Aberlour, Balvenie en uiteindelijk Glenfiddich tegen. Niet de minste namen. Het spektakel voor alle races eindigt bij de Glenfiddich-distilleerderij, waar je (als je hem uitloopt) een medaille krijgt en kleine whisky-flesjes van alle distilleerderijen die zijn gepasseerd. Je hoeft trouwens niet te drinken tijdens de wedstrijd, dat mag wel en kan erna sowieso.

Whisky marathon in Schotland
Bron: George Hiles

Zaterdag 16 oktober 2021 vindt de vijfde editie van de Dramathon plaats. Mocht je zelf mee willen doen, dan moet je wachten tot volgend jaar. Vanwege COVID-19 is de whisky-marathon dit jaar alleen voor Britten toegankelijk. Meer informatie over de Dramathon vind je hier.

Liefhebber van single malt whisky? Check dan deze top 9 van 2021.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.