Alrik de Jong
Alrik de Jong Opinie 29 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het Pfeiffer-voetbal van Oranje is een marteling om naar te kijken

Het Nederlands Elftal heeft tijdens het WK in Qatar de volgende ronde bereikt als poulewinnaar. Helaas. Nu moeten we nog minimaal 103 minuten naar het futloze voetbal van Oranje kijken. Heel televisiekijkend Nederland vrat zichzelf op tijdens de wedstrijd tegen Qatar, maar de stoelen gingen pas echt richting televisieschermen toen Louis van Gaal zijn wissels bij zich riep.

Oranje won zijn derde poulewedstrijd met 0-2 van Qatar, het eerste niet-voetballand ooit dat een WK mag organiseren. Tegen een team dat te vergelijken is met Kozakken Boys en IJsselmeervogels begon het Nederlands Elftal zonder enige vorm van plezier en gretigheid aan de wedstrijd. Zo’n groepje amateurs moet je overrompelen met opportunistisch voetbal. Een constante stroom aan voorzetten, combinaties, individuele acties, frivoliteit en schoten op doel. Maar alleen een poging daartoe is al te veel voor dit depressieve Oranje.

Een klein lichtpuntje tijdens het WK in Qatar komt uit de lichtstad en heet Cody Gakpo. Hij maakte de 1-0 en is daardoor de eerste Nederlander ooit die tijdens een WK in iedere poulewedstrijd heeft gescoord. Na zijn knappe schuiver in de hoek ging de marteling voor de Nederlandse voetballiefhebber door. Inmiddels een routineklus voor dit Nederlands Elftal.

‘Dit angstige Oranje lijkt voetbal te haten’

Dan de tweede helft maar, dacht de optimist. Het begon goed. De lijkbleke en snotverkouden Frenkie de Jong tikte oplettend de 2-0 binnen, maar daarna werd de frustratieshow gewoon weer opgepakt. Oranje liet zien hoe voetbal eruitziet als het gespeeld wordt door mensen met een angststoornis die het spelletje haten. Qatar is het slechtste land tijdens dit WK, Nederland het team met de minste spelvreugde.

Tot zover was alles nog weg te drinken met een paar biertjes, maar vanaf een zeker moment in de wedstrijd werd er toch echt gevraagd om Xanax. Louis van Gaal is de enige Nederlander die nog iets ziet in Vincent Jansen, waarnaast de volgevreten Luis Suárez een 100 meter-sprinter lijkt. Hij is tevens de enige Nederlander die in deze wedstrijd niet de gewiekste gifkikker Xavi Simons aan het werk wilde zien. Later kwam Wout Weghorst er ook nog bij, en toen begon het echt te bloeden in Nederlandse voetbalharten.

Je zou nog kunnen zeggen dat het plezierloze angstvoetbal van Oranje op zijn plek valt tegen toplanden. José Mourinho heeft ook prijzen gewonnen, Louis van Gaal zal het vast beter zien dan de Nederlandse televisiekijker. Maar waar van te voren enigszins werd gevreesd voor corona, lijkt dit Nederlands Elftal nu volledig besmet te zijn met de ziekte van Pfeiffer. En dan moet het tijdperk Ronald Koeman nog aanbreken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.