Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Hamilton: ‘Voel me niet comfortabel in Saudi-Arabië’

Lewis Hamilton heeft zich uitgelaten over de Formule 1 in oliestaten waar men het niet zo nauw neemt met mensenrechten. “Ik voel me niet comfortabel in Saudi-Arabië.”

‘Sportwashing’, een manier van landen om het imago op te poetsen via sport, is van alle tijden. Maar met het WK 2022 in Qatar in aantocht en de drie Formule 1-races op rij in een oliestaat zonder mensenrechten, komt het fenomeen maar weer eens pijnlijk bovendrijven.

Formule 1 in Saudi-Arabië

In Qatar reed Lewis Hamilton als statement al met een regenboogvlag op zijn helm, komend weekend gaat hij dat weer doen. Dan vindt de Formule 1 plaats in Saudi-Arabië, een ultra-conservatief land waar vrouwen nauwelijks iets mogen en mensen om de minste vergrijpen de doodstraf krijgen. Er zijn weinig landen op aarde waar het slechter is gesteld wat betreft mensenrechten.

Fans zijn boos, mensenrechtenorganisaties uiten massaal hun onvrede. “Onderdeel van de cynische strategie waarmee grove schendingen van mensenrechten worden verhuld”, aldus Human Rights Watch.

Lewis Hamilton: ‘Zeer oncomfortabel’

Sporters hoor je over deze onderwerpen maar weinig. Zo ging Max Verstappen niet in op een oproep van Amnesty International om zich uit te spreken tegen wantoestanden in de oliestaten waar geracet wordt. Is het juist om weg te kijken en sport en politiek gescheiden te houden of heb je als sporter juist de positie om invloed uit te oefenen? Daarover verschillen de meningen.

Daadkrachtiger is in ieder geval de houding van Lewis Hamilton. Net als voor de race in Qatar laat hij ook nu weer van zich horen. “Ik ben hier tot nu toe goed ontvangen. Maar, met alle respect voor iedereen hier, ik voel me niet comfortabel in Saudi-Arabië. Het is niet mijn keuze om hier te zijn, daar heeft de Formule 1 voor gekozen. Het is aan ons om bewustwording te creëren. Waarom zitten er bijvoorbeeld nog altijd vrouwen in de gevangenis, omdat ze voor 2018 in een auto hebben gereden? Dat mag inmiddels volgens de wet”, zegt hij in een statement.

Bijval van Sebastian Vettel

Lewis Hamilton, die ook tijdens de Formule 1 in Saudi-Arabië weer met een regenbooghelm rijdt, krijgt bijval van Sebastain Vettel. “Het is niet goed dat we naar dit soort landen gaan. We moeten de consequenties inzien en verantwoordelijkheid nemen”, zegt hij tegen The New York Times.

Cynische mensen zullen dit politiek correct geneuzel vinden. Maar ieder weldenkend mens zal ook komend weekend weer in een staat van cognitieve dissonantie voor de televisie zitten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.