Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 3 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

ABC News gaat over lijken met Alec Baldwin: Unscripted

Anderhalve maand nadat Alec Baldwin cameraregisseur Halyna Hutchins doodschoot op een filmset, kwam ABC News afgelopen nacht al met een uitgebreide special. En ja, dat voelt nogal ongemakkelijk aan.

Alec Baldwin: Unscripted werd door ABC News aangekondigd met een spannende trailer. Totaal ongepast, maar het is Amerika, dus dan kan het.

Alec Baldwin: Unscripted

In het interview vertelt Alec Baldwin voor het eerst over het incident met dodelijke afloop. “Ik heb de trekker niet overgehaald”, hoorde je hem in de sensationele trailer al zeggen. Zal ongetwijfeld ingegeven zijn door zijn advocaten.

Het interview samengevat

Toen Halyna Hutchins op de grond viel op de set van de film Rust, dacht Alec Baldwin in eerste instantie dat de cameravrouw was flauwgevallen.

In het interview benadrukte de acteur ook dat hem was verteld dat hij een ‘koud wapen’ in zijn handen had gekregen, wat in de filmwereld betekent dat er geen munitie inzit. Toch ging het mis en kwam er om niet duidelijke redenen een nog onbekend projectiel los uit het wapen. Halyna Hutchins werd daarbij dodelijk geraakt, regisseur Joel Souza raakte gewond.

Alec Baldwin beschreef dat voor iedereen op de set lang onduidelijk was wat er was gebeurd. Pas nadat hij anderhalf uur door de politie was verhoord, kreeg de acteur te horen dat er munitie in het wapen zaten en dat Halyna Hutchins was overleden.

Verantwoordelijkheid

De acteur vertelde eerder in het interview dat Halyna Hutchins hem vlak voor het fatale moment aanwijzingen gaf over hoe hij het wapen moest richten, zodat zij het beste shot voor de scène kon bepalen. “Er was een ding dat we gemeen hadden: we dachten allebei dat het wapen leeg was. En dat was het niet. Dat was niet haar verantwoordelijkheid en niet de mijne.”

De acteur zei dat hij na wat er is gebeurd op de set van Rust, geen wapen meer wil aanraken. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog een film zal doen waar wapens in voorkomen”, aldus de acteur.

George Clooney en Donald Trump

Ook ging Alec Baldwin in op de kritiek van George Clooney op het incident. “Er waren heel veel mensen die het nodig vonden om hun commentaar te leveren op de situatie, wat de situatie absoluut niet hielp”, zei hij. “Als jouw protocol is dat je het wapen iedere keer controleert, fijn voor je. Mijn protocol is dat ik de persoon wiens taak dat is vertrouw. En dat heeft altijd gewerkt.”

De acteur reageerde ook op het commentaar van voormalig president Donald Trump, die in een conservatieve podcast suggereerde dat het geen ongeluk betrof en de acteur het wapen wellicht zelf had geladen. “Hij zei dat ik het met opzet had gedaan”, aldus Alec Baldwin in het interview. “Net als je denkt dat de situatie niet surreëler kan worden, komt de oud-president van de Verenigde Staten met zo’n opmerking over deze tragische situatie.”

Bekijk het volledige interview in de drie video’s in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.