Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 3 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

4 simpele routines die de kans op stress verminderen

Iedereen heeft wel eens last van stress. Deze vier dagelijkse routines, die echt niet zo ingewikkeld zijn, helpen je aantoonbaar om relaxter te worden.

Vooral nu we meer thuiswerken, nemen stressklachten toe. Thuiswerken met kinderen om je heen, weinig uitlaatkleppen, ga maar door.

Aangetoonde routines die stress verminderen

Afgaande op wetenschappelijk onderzoek delen we hier vier simpele routines die de kans op stress verminderen.

1. Wandelen (in de natuur)

Een snelle zoektocht op Google leidt je naar allerlei workouts en trainingsschema’s waar je gezonder van wordt. Vaak raak je alleen bij de gedachte aan die oefeningen al gestrest. Begin eens bij de basis van het bewegen: wandelen. Of hipper gezegd: hiken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het kijken naar natuurplaatjes stress verminderend werkt, onder meer doordat je bloedruk omlaag gaat. Zelfs achter de computer gaat die vlieger op.

Tel daarbij een interessant onderzoek van Gregory Bratman van de Stanford University op. Hij onderzocht twee groepen wandelaars, een in een stedelijke omgeving en een in de natuur. Bij de wandelaars in de natuur werd het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor psychische aandoeningen als stress tot rust gebracht. Bij de ‘urban hikers’ gebeurde dit niet. Duidelijk: hiken in de natuur, smartphone thuis laten en om je heen kijken.

Lees hier meer gezondheidsvoordelen van jouw dagelijkse ommetje.

2. Sta 30 minuten eerder op

Veel mensen staan op, snoozen nog even (nooit doen) en schieten direct in allerlei gehaaste processen. Heel simpel te verhelpen: zet je wekker 30 minuten eerder (en ga er eventueel ook 30 minuten eerder in).

Zo ontbijt je iedere dag in alle rust, hoef je onderweg naar je werk niet te haasten in het verkeer en begin je nooit aan je werk terwijl je eigenlijk nog niet wakker bent. Verschillende onderzoeken tonen aan dat 15 minuten eerder opstaan de kans op stress al verkleint. Daar tellen wij voor extra ontspanning nog 15 minuten bij op.

3. Vijf minuten mediteren

Dat mediteren je relaxter maakt, is geen nieuws. Toch is er voor veel mensen een onterechte drempel. Weet dat een meditatie niet langer dan 5 minuten hoeft te duren en totaal niet ingewikkeld is. Probeer bijvoorbeeld deze meditatie van 5 minuten, die je het best kunt doen als je stress voelt. Je kunt ‘m op elk moment van de dag doen, waar je ook bent.

4. Neem een bad als je stress voelt

In de film Darkest Hour laat acteur Gary Oldman zien hoe Winston Churchill erop stond zelfs in de oorlog dagelijks een bad te nemen en vanuit daar zijn secretaresse, die op een krukje buiten de badkamer zat, dicteerde om geen tijd te verspillen.

Dat bad is een prima gewoonte, maar het is juist de plek om even helemaal nergens aan te denken, vooral niet aan werk. En tegenwoordig is het natuurlijk ook niet meer maatschappelijk verantwoord om dagelijks een bad te vullen met liters water. Beperk het tot de momenten dat je stress voelt.

Feit is dat een bad veel wetenschappelijk onderzochte gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van stress. Voor het opruimen van je geest voeg je een paar druppels etherische olie van munt, citroen of lavendel toe.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.