Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alec Baldwin schiet regisseur dood tijdens opnames western

Een regelrecht drama voor Alec Baldwin. De Amerikaanse acteur heeft per ongeluk een cameraregisseur dood geschoten op de filmset van de western Rust.

Alec Baldwin is in Nederland de laatste jaren vooral bekend als de man die Donald Trump persifleerde. Maar als acteur won hij ook een Oscar voor zijn bijrol in The Cooler. Hij kreeg daarnaast meer dan twintig filmprijzen toegekend, waaronder een Emmy Award in 2008 en Golden Globes in 2007 en 2009. Alledrie voor 30 Rock.

Alec Baldwin lost dodelijk schot tijdens opnames Rust

Acteur Alec Baldwin loste het dodelijke schot gisteren met een vuurwapen op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. De 42-jarige cameraregisseur van de film, Halyna Hutchins, is daarbij om het leven gekomen. De 48-jarige regisseur Joel Souza is volgens de politiekorpschef van Santa Fe met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar.

Het incident gebeurde tijdens opnames voor de film Rust, een western waarvoor de 63-jarige Alec Baldwin behalve als acteur ook als co-producent werkt. Halyna Hutchins werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar enkele uren later aan haar verwondingen.

Losse flodders

Het zou gaan om een wapen met losse flodders dat werd gebruikt in de western, die zich in de 19e eeuw afspeelt. Dit is informatie van een woordvoerder van het productiehuis. De opnamelocatie in de buurt van Santa Fe wordt vaker gebruikt door filmproducenten.

Halyna Hutchins, alec baldwin, dood, geschoten
Halyna Hutchins in 2018 tijdens het Sundance Film Festival (Afbeelding: AFP)

“Uit onze eerste bevindingen blijkt dat een scène gefilmd werd toen een schot werd gelost met het vuurwapen. Rechercheurs doen onderzoek naar wat er precies is afgeschoten”, aldus de korpschef in een statement.

Het onderzoek naar het schietincident van Alec Baldwin is nog gaande en er is nog niemand aangeklaagd. Wel zijn de opnames voor de film Rust voorlopig stilgelegd. De western gaat over een bandiet wiens kleinzoon veroordeeld is voor moord en die met hem op de vlucht slaat.

Niet de eerste keer

Er zijn strenge regels rondom het gebruik van wapens op filmsets, maar er zijn in het verleden vaker ongelukken gebeurd. Het bekendste incident is dat met Brandon Lee, de zoon van vechtsportlegende Bruce Lee, die in 1993 stierf tijdens het filmen van The Crow nadat hij werd neergeschoten met een pistool dat met losse flodders geladen had moeten zijn.

Alec Baldwin plaatste enkele uren voor het incident nog een foto op Instagram, waarop te zien was dat hij op de filmset aanwezig was. De acteur is al sinds de jaren tachtig in films en op tv te zien. Hij werd bekend door spraakmakende films zoals The Hunt for Red October en twee verschillende Mission Impossible-films. Zijn parodie op voormalig president Donald Trump bij Saturday Night Live leverde hem vorig jaar veel nieuwe fans op.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.