Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Squid Game-staking in Zuid-Korea: duizenden mensen de straat op

De populariteit van de Netflix-serie Squid Game uit zich op allerlei bizarre manieren. Nu een nieuwe paragraaf in Zuid-Korea, waar de serie is gemaakt. Duizenden mensen zijn in de pakken uit de show de straat op te gaan om te staken. “De show komt te dicht bij huis.”

Mocht je de serie nog niet hebben gezien. In Squid Game nemen 456 mensen het voor een geldprijs tegen elkaar op in een reeks kinderspellen. Falen ze, dan sterven ze, zo blijkt als de spellen al begonnen zijn. Het mag dan pure fictie en horror zijn, maar terugkerende themas in de serie zijn wel degelijk uit de realiteit in Zuid-Korea geplukt. Denk aan schulden en de kloof tussen arm en rijk.

Duizenden mensen staken in Squid Game-pakken

In totaal gingen zo’n 80.000 leden van de Zuid-Koreaanse Confederatie van Vakbonden deze week in dertien verschillende steden de straat op. Ze riepen de nationale regering op om betere arbeidsvoorwaarden op te leggen voor illegale arbeiders. Ook eisen de stakers een verhoging van het minimumloon, volgens The Straits Times.

Wat opvalt, is dat het gros van de stakende mensen verkleed was in de rode pakken uit Squid Game. “Net als in de Netflix-serie hebben veel mensen in Zuid-Korea moeite om de kost te verdienen”, schrijft Lim Yun Suk, de Koreaanse bureauchef voor Channel News Asia, op Twitter. Alleen in Seoul kwamen al 27.000 mensen de straat op. Dat zette de lokale autoriteiten ertoe aan om ongeveer 12.000 agenten in te zetten om ‘busmuren’ en hekken voor menigtecontrole op te zetten.

Netfix-serie komt te dicht bij huis

Squid Game is wereldwijd krankzinnig populair, wordt meer bekeken dan ooit en heeft nu al een duizelingwekkende omzet. Maar voor veel mensen in Zuid-Korea komt de show te dicht bij hun eigen realiteit. Zo werken arbeiders er gemiddeld 44,6 uren per week. Dat is veel meer dan het aantal gemiddelde wekelijkse werkuren (32,8) in de OESO-lidstaten. Dit zijn cijfers uit een onderzoek, gepubliceerd in International Journal of Occupational and Environmental Health.

“Sommige scènes waren erg moeilijk om naar te kijken”, vertelt Lee Chang-keun aan ABC News. Hij is een voormalig werknemer bij Ssangyong Motors in Zuid-Korea, dat in 2009 duizenden werknemers ontsloeg terwijl ze faillissementsbescherming aanvroegen.

“In Squid Game zie je personages worstelen om te overleven, nadat ze op het werk zijn ontslagen. Ook zie je ze bijvoorbeeld worstelen met het runnen van kiprestaurants of met hun werk als ‘daeri’-chauffeur (een service waarbij dronken mensen in hun eigen auto naar huis gereden worden, red.). Dat deed me allemaal denken aan mijn overleden collega’s.”

Lees meer over de Netflix-serie Squid Game op deze overzichtspagina.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.